Cuvânt al Părintelui Cleopa la Sfântul Apostol Cleopa

7:11 pm, septembrie 5, 2010 în Cuvinte de folos, Despre rugăciune, Pocainta, Părintele Cleopa de admin

Parintele Cleopa

Parintele Cleopa

Prea Cuvioase Parinte Staret, prea cuviosi parinti si frati, cand va vad aici ma bucur foarte mult. Asa as dori sa ne vedem inaintea Preavesnicului nostru Mantuitor, la bucuria cea fara margini.

Copiii mamei, care sunteti calugari, si fratii cei mai mici, uitati ce se spune la dreptul Iov, capitolul sapte : O lupta si o ispita este viata omului pe pamant. Fiti atenti, mama, ca, crescand cu anii, sa crestem si cu varsta duhovniceasa. Sa va ajute mila Domnului ! Eu asa ma rog cu lacrimi, la Mantuitorul : sa va pazeasca Dumnezeu de ispite si de primejdii pe toti. Sa fiti calugari buni, mama ! Cum ne-am bucurat aici si ne-am cunoscut, asa sa ne vedem si acolo in bucuria cea vesnica.

Copiii mei, eu ma simt bolnav, nu mai am putere. Anii lor, 70, iar de vor fi in putere 80 de ani si ce este mai mult,osteneala si durere ( Ps.89 ). La un putregai de mosneag, care trebuie sa mearga maine in groapa, sa-i mai cante ” Multi ani traiasca ? “

Faceti ascultare cu dragoste si sa fiti cu ” Doamne Iisuse… ” in minte. Trupul este Marta, si Mantuitorul i-a spus Martei : Marto, Marto, te grijesti si spre multe te silesti, ci un lucru iti trebuieste. Iar Maria statea langa picioarele Domnului si asculta cuvintele Lui. Marta este trupul, iar sufletul este Maria, cum spune Sfantul Ioan Gura de Aur.

Mai copii, ma bucur cand va vad aici. Sa va pazeasca mila Preasfmtei Treimi si Maica Domnului de ispite, pentru ca tineretea are nevoie de multa pazire. Faceti ascultare cu dragoste, paziti-va mintea, pentru ca Dumnezeu nu se uita la fata voastra, ci la inima voastra totdeauna, sa vada daca il iubim pe El si daca ne pazim de pacat.

Mai copii, dragii mamei, trupul este Marta; puneti-l la treaba. Iar sufletul este Maria; puneti-l la rugaciune : Doamne, Iisuse Hristoase, Fiul lui Dumnezeu, miluieste-ma pe mine pacatosul ! Ascultarea, taierea voii si paza mintii. Vezi ca rugaciunea nu este conditionata de vreme sau de loc : ” Acum pot, si acum nu !” ” In psalmul 102 spune : In tot locul stapanirii Lui, binecuvinteaza suflete al meu pe Domnul. Iar in psalmul 33 zice : Bine voi cuvanta pe Domnul in toata vremea, pururea lauda Lui in gura mea. Si Apostolui Pavel zice : Neincetat va rugati !

Vezi ca in toata vremea si in tot locul trebuie sa-L avem pe Mantuitorul in inima ? Oriunde veti fi. Pentru ca Mantuitorul se uita in inimile voastre totdeauna. Paziti-va mintea ! Vrajmasul bate razboi ca sa ne ia sufletul. Si pretul sufletului nu ni l-a spus, mama, un sfant, un prooroc sau un apostol, ci insusi Mantuitorul : Ce va da omul in schimb pentru sufletul sau ?

Eu va multumesc din toata inima. ca ati venit la mine. Daca intreaba cineva de mine cum ma cheama, sa-i spuneti : ” Mosu putregai ! Mosu putregai !”. Sa nu mai ziceti Cleopa ! Eu sunt putred ! Eu cand va vad, v-as lua intr-o traista pe toti si v-as duce pe toti la rai. De toti mi-i drag. Fiecare face ascultare unde este pus.

Noi cei batrani avem treaba cu mii de suflete. Voi sa aveti grija de sufletele voastre. Auzi ce zice Sfantul Ioan Gura de Aur in cartea numita Putul : De este cu putinta, o, crestine, si-n fiecare ceas sa te spovedesti. Dar de ce ? Pentru ca in fiecare minut gresim lui Dumnezeu, ori cu gandul, ori cu cuvantul, ori cu voie, ori fara de voie, ori cu stiinta, ori cu nestiinta. Fiecare sa fie paznic pentru el si sa-si aduca aminte ca ingerul Domnului este permanent langa dansul.

Nu vedeti ca nu putem rabda o impunsatura de ac, o scanteie, un carbune ? Dar, focul din gheena cum il vom rabda ? – spune Sfantul Vasile. El spune ca focul gheenei este negru ca pacura si este de miliarde si miliarde de ori mai fierbinte decat acesta. Focul acesta pamantesc este racoare, umbra fata de acela. Iar acela este ocean de flacari negru si nu are fund in veacul veacului. Miliarde de miliarde de diavoli si miliarde de miliarde de pacatosi se vor arde ! In focul acesta, macar vezi cum arde mama, cum arde sora, cum se arde ginerele, dar acolo nu vezi. Acolo se aud numai vaiete, scrasniri din dinti, racnete, dar pe nimeni nu vezi.

Staretul nostru Ioanichie, cand a slabit si a vrut sa ma puna in locul lui, a zis : ” Aduceti baiatul ala de la stana ! ” Eu, daca m-au chemat, m-am dus la parintele Paisie si l-am intrebat ce sa fac. Batranul mi-a zis : ” Sa fii ca si cum n-ai da si ca si cum n-ai lua; nu te bucura cand te-or pune nu te supara cand te-or scoate ! “

Si cu sfatul lui am primit egumenia Sihastriei in vara anului 1945. Cand a ars biserica in mai 1941 s-a intamplat o minune atunci. Sfintele moaste, ce se aflau in altarul paraclisului, au iesit singure din foc prin minune dumnezeiasca, ca si cum le-ar fi aruncat cineva in ograda manastirii…

Dragii mamei, cum va vad aici, sa va vad pe toti la rai, impreuna cu parintele staret. Paziti-va viata curata, aveti frica lui Dumnezeu, spovediti-va curat, faceti ascultare cu dragoste. Feriti-va, mama, de prietenia cu cei rai, ca maine plecam si Mantuitorul spune in Evanghelie asa : Privegheati si va rugati ca nu stiti ziua nici ceasul… Nu stim cand plecam, dar plecam pentru ca nimeni nu ramane aici.

Parinte staret; va multumesc din toata inima. Va rog sa va rugati pentru mine. Dumnezeu sa va rasplateasca osteneala si dragostea.