Părintele Cleopa – Cuvânt la lăsatul secului de postul Crăciunului, 1994

7:14 pm, septembrie 5, 2010 în Cuvinte de folos, Pocainta, Părintele Cleopa, Sfânta Spovedanie de admin

Parintele Cleopa

Parintele Cleopa

In numele Tatatui si al Fiului si al Sfantului Duh. Binecuvinteaza, Prea Cuvioase Parinte Staret sa vorbesc.

” Pentru rugaciunile Sfintilor Parintilor nostri, Doamne, Iisuse Hristoase, Fiul lui Dumnezeu, miluieste-ne pe noi ! Amin ” .

In numele Tatatui si al Fiului si al Sfantului Duh. Binecuvinteaza, Prea Cuvioase Parinte Staret sa vorbesc.

” Pentru rugaciunile Sfintilor Parintilor nostri, Doamne, Iisuse Hristoase, Fiul lui Dumnezeu, miluieste-ne pe noi ! Amin ” .

Prea Cuvioase Parinte Staret, cuviosi parinti si frati

Mai inainte de toate, sunt dator sa multumesc din toata inima Preasfintei Treimi, Atotputernicului si Preavesnicului nostru Dumnezeu si Maicii Domnului si la toti sfintii care se roaga pentru noi, ca am mai ajuns si eu pacatosul pana in ziua de azi.

Ma simt slabit, foarte obosit, cu atata lume, saraca, care vine din toate partile. Mi-e drag de credinta lor, mi-e mila de ei, dar nu mai pot, mama, nu mai pot ! Doctorui mi-a zis sa vorbesc jumatate de ceas, ca sufar cu inima, am patru operatii, mana asta mi-i rupta; eu mai am de vorbit zeci de ore, ca vin saracii si spun toate necazurile, toate scarbele.

Am fost chemat de Prea Cuviosul parinte staret sa vin in seara accasta aici si multumesc lui Dumnezeu ca mai vad trapeza asta frumoasa si soborul sfintei manastiri. V-a inmultit Preabunul Dumnezeu aici !

Eu cand am venit aici in 1929, am gasit 14 parinti batrani, cu barbile albe, : si am venit, noi doi frati si s-au facut 16.

Imi aduc aminte de staretul Ioanichie Moroi, saracu ! A slujit aproape, 20 de ani singur liturghia, zi de, zi. Singur ! Si numai cu Impartasania traia ! Eram la bucatarie. Sambata si Duminica venea si el, la masa. Celelalte zile traia numai cu impartasania. Ma intreba : ” Ma, baiatule, ai zama de varza – noi moldovenii ii zicem ” moare ” – si oleaca de grau fiert ? ” Si stiam ca asta mananca. Lua grau fiert si oleaca de moare, dar nu inainte de a ne citi cuvant la masa.

Foarte ma bucur ca parintele staret a tinut obiceiul asta sfant, de a se citi cuvant la masa . Mai ales parintele nostru staret Ioanichie, vesnic ne citea din ” Sfantul Teodor Studitul ” si din regulile Marelui Vasile, apoi ne intreba pe noi : ” Ia zi tu, mai draga, ce-am citit eu aici ? ” Ei ! Daca eram cu gandul la fasole, la cartofi, la cutare, ne zicea : ” Apoi cand citesc sa fiti si voi atenti; mai tineti minte ! ” Si apoi l-a facut preot pe bietul parinte Ioil. Parintele Ioil, saracul, cand ;-a facut preot si el a slujit mult.

Cand m-a facut pe mine preot la ManastireaNeami, in ’45, bietul parinte Ioil slujise 136 de zile singur. Si cand m-a vazut ca vin de la Neamt – ca m-a tinut de-am facut acolo 40 de zile, ca asa era obiceiul -, a inceput a plange : ” Bodaproste, ca mai am un preot ! ” Si apoi am intrat eu si am facut 40 de zile, ca eram numai eu cu dansul. Murise batranul si faceam, cu randul cate 40 de zile.

Dragii mei parinti si frati ! Preasfanta Treime si Maica Domnului, v-a inmultit, mama; sunteti multisori; si tineri si mai in varsta, Eu de acolo de la deal nu pot veni, ca ma dor picioarele. Daca nu-mi trimitea asina, nici acum nu puteam veni. Nu pot merge ! Dar, cand puneti difuzorul, eu aud slujba acolo sus. Eu plang uneori; ies pe-un scaun in fata chiliei cand va aud cantand asa de frumos la biserica., Uite saracii, daca-s tineri si multisori, ce frumos canta ! Vad ca aici e Puterea cea negraita a lui Dumnezeu, Care v-a adus si Care intretine slujbele bisericii si ascultarile si toate.

Va rog, mama, sa aveti grija de spovedanie. Sunt vreo cativa care m-au rarit dar eu am multi la spovedanie. Dar sunt vreeo cativa care nu au mai venit nu mai stiu de ei ! Eu nu am nevoie sa vina la mine ! Duca-se la atiii, ca eu nu pot dovedi. Dar sunt o seama care nu vin, nu stiu daca s-au dus la altii. Daca s-au dus, ferice de ei, ca eu nu mai pot. La mine-s prea multi; sunt batran si nu mai pot.

Dar va rog sa va spovediti curat si adesea. Auzi ce spune Sfantul Ioan Gura, de Aur, in cartea numita ” Putul ” , carte cu slova veche tiparita la Buzau in 1830 : O ! frate crestine, daca este cu putinta si in fiecare ceas sa te spovedesti ! Dar de ce asta ? Pentru ca in fiecare minut gresim lui Dumnezeu, ori cu cuvantul, ori cu gandul, ori cu voie ori fara voie, ori cu stiinta, ori cu nestiinta.

De aceea va spun, deasa spovedanie il tine pe om pe linia cea buna si sincer la Spovedanie. Eu vad ca vin unii, saracii, cu spovedania scrisa, trebuie sa am rabdare; alta data vin oameni, nu mai pot ! Dar cand ii vad ca vin, imi fac rabdare : lasa-i sa vina, saracii, ca sa-si descarce constiinta si sa se usureze !.

De-acum va spun, mama -, noptile au crescut mari, de acum pe camp nu o sa mai alergati atata. Sa fiti la Utrenie cu totii. Tare-i frumos noaptea cand aud; ca eu ies pe cerdac acolo, si va aud cantand la miezul noptii. Asa de frumos rasuna codrii acestia noaptea ! Si asa cum va vad aici, dragul mamei, asa sa va vad in rai pe toti ! Pe toti, pe toti ! Tare mi-e mila de voi, ca v-a adus mila Preasfintei Treimi aici, si aici este viata de obste si-mi pare bine ca se tine regula si se citeste cuvant la masa si la biserica.

Marele Vasile a fost intrebat de filosoful Eubul, cu care invatase el la Atena : ” O, Vasile; care este cea mai mare intelepciune, care pazeste pe om de tot pacatul, si-l duce la rai ? ” ” O, filosofule, cea mai mare intelepciune, care pazeste pe om de tot pacatul si il duce la fericirea vesnica este aceasta : pururea sa vezi moartea inaintea ta ! Si sa ai in minte si in inima pe ” Doamne Iisuse … “.

O, Doamne ! Daca ne-am invrednici sa nu uitam asta niciodata ! Prima scoala, lectie, pe care a dat-o Dumnezeu omului in rai asta a fost : Sa nu mananci din cutare pom, ca ai sa mori ! Cand a uitat moartea, a dus la moarte tot neamul omenesc. De aceea sa nu uitam ca azi suntem, maine nu mai suntem. Mantuitorul spune in Evanghelie : Privegheati si va rugati ca nu stiti ziua, nici ceasul in care Fiul Omului va veni.