Părintele Cleopa – Despre creșterea copiilor în frica de Dumnezeu

8:11 pm, octombrie 19, 2010 în Creșterea copiilor, Cuvinte de folos, Dreapta Credință, Dreapta socoteală, Iertarea aproapelui, Părintele Cleopa de admin

Părintele Cleopa

Părintele Cleopa

A venit deunazi o doamna si un domn cu o fetita si s-au asezat la masa si facea si copilita o cruce mare; cum a invatat-o tatal ei si mama-sa. Cei mai buni profesori de religie pentru copii tot parintii au ramas. Daca nu-i invatati voi prin exemplu, se trezesc niste salbatici, niste fiare. Nu mai stiu ce-i mama, ce-i tata, ce-i rusine, ce-i pacat, ce este munca vesnica, ce este viata vesnica… Nimic. S-a trezit cu totul nebun, cu totul stricat la minte. Daca nu invata credinta in casa de la parinti, nu au nici o educatie. Ei fac toate rautatile, fara mustrare de constiinta. Si atunci plang mamele. Cate mame vin si plang aici! Cea mai mare datorie pe care o aveti voi cei casatoriti, asta este: sa aveti mare grija cum va cresteti copiii. Daca in familie, cat ai copilul acasa in cei sapte ani, nu te-ai grijit sa-l inveti rugaciuni, sa faca cruce, sa stie Tatal nostru, Crezul, sa-l duci la biserica, sa stie ce inseamna post, sa stie ce inseamna pacat, sa se fereasca de pacat, atunci cresc niste bestii, niste fiare.

Vai si amar de lumea asta! Iaca, vin la mine atatea cazuri in care copiii au batut parintii si altii chiar i-au omorat. Sunt cuvintele Mantuitorului, Care a zis asa: In vremea de apoi se vor scula copiii deasupra parintilor si-i vor omori. Sa fereasca Dumnezeu! Daca nu veti avea grija de copii, veti bea paharul amaraciunii si al scarbelor in veacul de acum si in munca cea vesnica in veacul viitor. Sa nu credeti dumneavoastra ca-i gluma. Copilul, daca nu stie ce-i pacatul, ce-i rusinea, ce-i ascultarea de parinti, devine o fiara.

Vine o femeie deunazi cu o mana legata de gat, cade aici si incepe sa planga. „Ce-i, mama?” „M-a batut feciorul! Vin de la spital. Mi-a rupt un picior si mana dreapta”. „De unde esti?” „Din comuna Vanatori”. „Dar de ce te-a batut?” „El cat castiga intr-o luna, intr-o noapte bea tot. Ca-i milostiv cand bea: «Haide, mai! N-ai bani? Iti dau eu». Il face dracul milostiv ca sa-i bage si pe altii in ispita. Cand vine acasa, femeia ii spune: «Mai Ioane, copiii n-au faina, n-au carti la scoala…». El nimic. Bataie, cruci si dumnezei. Cand am vazut ca o bate, am sarit s-o scot pe nora-mea. A lasat-o pe nora-mea si m-a batut de m-a bagat in spital.

Am venit sa pun slujbe pentru el”. Ai auzit fecior? Ca o fiara. S-o bata pe mama lui! „Si, zice, au sarit vecinii, si pe el a vrut sa-l bage politia la puscarie pentru bataia asta. Doamne fereste! Sa nu i se intample una ca asta!” „Mama, tot o sa-l ajunga mania lui Dumnezeu”. „Nu, nu, nu, sa nu pateasca ceva rau! Pune numai sa-l ierte Dumnezeu!” Ai auzit mama? El a batut-o de a bagat-o in spital si ea se roaga sa nu pateasca ceva rau. Mi-am facut cruce. Ce inseamna adevarata mama! Dar mania lui Dumnezeu nu l-a rabdat! Cine a lovit pe mama sau pe tata, nu mai putrezeste, daca nu l-a dezlegat duhovnicul si n-a facut canonul.