Cea mai mare boala a omului este gandul sau cel stricat

11:55 pm, noiembrie 24, 2010 în Cuvinte de folos, Iertarea aproapelui, Nejudecarea aproapelui, Păcate, Smerenie de admin

Cuviosul Paisie Aghioritul

Cuviosul Paisie Aghioritul

“Candva, Staretul mi-a povestit urmatoarea intamplare plina de folos:

Odata, un om s-a sculat foarte devreme, fiind inca intuneric, pentru a merge la munca sa. Pe drum s-a intalnit cu un jucator de carti, care si-a spus in sinea sa: ” Unde o fi mergand acest om la aceasta ora? Cred ca merge sa joace carti undeva“.

Putin mai jos s-a intalnit cu un crestin, care s-a gandit in sinea sa: ” Acest crestin s-a sculat dimineata devreme ca sa mearga la vreo biserica linistita si sa se roage, inainte de a merge la lucrul sau.”

Mai jos s-a intalnit cu un hot, care si acesta s-a gandit in sinea sa: “Acesta merge undeva ca sa fure, deoarece este noapte si oamenii inca mai dorm.”

Apoi Staretul a adaugat: Ai vazut? Fiecare a judecat lucrurile potrivit cu starea lui duhovniceasca. Daca celalalt are gandul stricat, inseamna ca si “fabricuta” lui este stricata. Si atunci chiar aur de i-ai da sa lucreze, acesta il va preface in gloante, desigur tot de aur, pentru a ucide.

Cea mai mare boala a omului este gandul sau cel stricat…”