Biserica nu este de ieri, de alartăieri – Părintele Cleopa

1:27 pm, decembrie 27, 2010 în Cuvinte de folos, Dreapta Credință, Dreapta socoteală, Erezii, Maica Domnului, Părintele Cleopa de admin

Părintele Cleopa

Părintele Cleopa

– Parinte Cleopa, care este adevarul despre Maica Domnului, ca sectarii zic ca Maica Domnului ar mai fi avut si alti copii, dupa cuvantul din Evanghelie: …Te cauta mama Ta si fratii Tai…?

– Peste tot in Orient, dar in special la iudei, cuvantul „frate” se folosea si in inteles mai larg, de „var”. Maria lui Cleopa, care era cumnata lui Iosif, ca-i sotia fratelui sau, a avut copii pe cei care se cheama „fratii Domnului”, pe Iacov, pe Iuda, pe Iosi si pe Simeon, despre care spune Evanghelia. Deci ei daca sunt fii Mariei lui Cleopa, si batranul Iosif o ia pe Maica Domnului spre pazire, cu porunca Proorocului Zaharia – ca Iosif cand a luat-o avea peste 70 de ani –, atunci baietii ei vin veri cu Mantuitorul. Eu am facut o carte si am aratat dupa Evanghelie care sunt fratii Domnului.

Iar blestematii de sectari, cand aud de fratii Domnului, parca turbeaza. Dar oare n-auzi tu ce spune Evanghelia? Si s-a inchinat ei Arhanghelul Gavriil din cer. Acela se inchina Maicii Domnului si blestematii de sectari nu vor sa se inchine. Si i-a zis cand a venit la Buna Vestire: Bucura-te, ceea ce esti plina de daruri, Marie, Domnul este cu tine! Daca arhanghelul Gavriil din cer, mai-marele voievod, o lauda si-i zice, nu ca are un dar, ci ceea ce esti plina de daruri! Daca avea sa nasca pe Mantuitorul lumii, cine poate fi mai sfant? Si-i spune de nastere, iar ea intreaba: Cum va fi mie aceasta, ca eu de barbat nu stiu? Si atunci insusi Arhanghelul Gavriil ii spune: Duhul Sfant va veni peste tine si puterea Celui Preainalt te va umbri, pentru aceea si Sfantul care se va naste din tine se va chema Fiul lui Dumnezeu si-i va da Domnul Dumnezeu scaunul lui David, tatal Sau, si va imparati peste casa lui Iacov in veci si imparatia Lui nu va avea sfarsit.

Arata de imparatia cea duhovniceasca a Mantuitorului, ca dupa trup Maica Domnului se trage din David. Si nu spune in Psaltire: Din rodul pantecelui tau voi pune pe scaunul tau? Maica Domnului a fost stranepoata lui David Proorocul. Deci iata, vedeti ca dupa trup se trage din fiul lui David, fiul lui Avraam. Iar dupa duh: neamul Lui cine-l va spune? zice Isaia. S-a nascut mai inainte de toti vecii din Tatal, ca-n Iisus Hristos se intalnesc doua firi: dumnezeieasca si omeneasca, intr-un singur ipostas. Se naste mai inainte de toti vecii din Tatal si sub vremi din Preacurata si Preasfanta Fecioara Maria. Si auzi cum hulesc nebunii acestia! Arhanghelul vine din cer si i se inchina si-i aduce veste trimisa din cer, ca va fi maica lui Emanuel. Iar Isaia spune: Iata, ferioara va lua in pantece si va naste fiu, si vor chema numele lui Emanuel, care se talcuieste «cu noi este Dumnezeu». Deci Maica Domnului nu-i Nascatoare de Hristos, cum hulea Nestorie, ci de Dumnezeu, ca Emanuel este Dumnezeu.

Si aceasta Nascatoare de Dumnezeu, Preacurata Fecioara Maria, care-i imparateasa heruvimilor si a serafimilor, ea a proorocit ca va fi cinstita de toate neamurile. Cand s-a dus la Elisabeta, ce-a zis? Ca mi-a facut mie marire Cel puternic, ca iata de acum ma vor ferici toate neamurile. Toate popoarele lumii o cinstesc! Numai Biserica Catolica are 750.000.000 de oameni pe glob si Maica Domnului este foarte cinstita de ei, si-n Biserica Ortodoxa de 450.000.000 si in toata lumea, si sectele astea blestemate au luat-o razna dupa capul lor. „Ca nu trebuie Maica Domnului cinstita, ca nu trebuie icoana Maicii Domnului, ca nu trebuie…”. Dar cum nu trebuie cinstita icoana? Ce-a fost Hristos? Ce spune marele Apostol Pavel? Raza slavei Tatalui si chipul ipostasului Lui. Ce intreba Filip? Doamne, arata-ne noua pe Tatal si ne va ajunge noua! Iar Mantuitorul spune: Filip, atata vreme fiind cu mine, n-ai cunoscut ca Eu sunt intru Tatal si Tatal este intru Mine? Cine m-a vazut pe mine, a vazut pe Tatal.

Ei zic ca pe Dumnezeu nimeni nu L-a vazut. Da. Nu L-a vazut dupa fiinta. Dar cand S-a imbracat in trup, n-au vorbit cu El? N-a stat la masa cu popoarele? Nu L-au vazut si rastignit? Si-n biserica, nu L-au vazut facand minuni si pe Tabor si-n toate partile? Iata cata nebunie au ei! Noi nu zugravim pe icoane esenta, adica fiinta lui Dumnezeu, ci cum a voit sa se arate El lumii. N-a fost prunc? Nu S-a nascut in Betleem? Nu I-au adus magii daruri? N-a fost in biserica la 12 ani? N-a fost la Iordan la 30 de ani, cand a venit Duhul Sfant in chip de porumbel? Sectarul te intreaba: „De ce faci pe Dumnezeu ca om batran cu barba alba, ca pe Dumnezeu nimeni niciodata nu L-a vazut?” Mai, omule stricat la minte, nici heruvimii nu-L vad nici acum, nici nu L-au vazut vreodata ce este, ca fiinta lui Dumnezeu este inaccesibila mintii omenesti sau ingeresti.

Ca daca ar fi cuprins de minte, n-ar fi Dumnezeu. El este nescris imprejur de vreo minte rationala din cer si de pe pamant. Dar cum a voit El sa se arate sub vremi, toti Il stiu. Lui Avraam i se arata in chip de trei ingeri, la stejarul Mamvri, lui Moise i se arata pe Muntele Sinai de doua ori, lui Daniil Proorocul i se arata la raul Ulai, lui David i se arata, la cei trei tineri in chip de ingeri, si inca de cate ori. Si de cate ori se arata Dumnezeu, Isaia zice: Iata, eu am vazut pe Dumnezeu pe scaun inalt si preainaltat si serafimii stateau imprejurul Lui, sase aripi la unul, sase aripi la altul; cu doua isi acopereau fetele, cu doua picioarele si cu doua zburau si stigau: Sfant, Sfant, Sfant Domnul Savaot, plin este cerul si pamantul de slava Lui. Auzi cum L-a vazut Isaia? O, ticalosul de mine, ca mai inainte am vazut pe Dumnezeu, pe Cel ce stapaneste pacea si lumina cea neinserata.

Unde esti, sectarule, sa-ti arat Biblia, ca spune ca proorocii au vazut pe Dumnezeu? Iar Ioan Botezatorul nu L-a vazut la Iordan? N-a auzit glasul Parintelui? Acesta este Fiul Meu Cel iubit. N-a vazut pe Duhul Sfant in chip de porumbel? N-a pus el mana pe crestetul Fiului? Iata toata Sfanta Treime! Am vazut in Sfantul Munte Athos mana Sfantului Ioan, care s-a atins de crestetul Mantuitorului. Este intr-un toc de aur la Manastirea Dionisiu. Este cumparata de imparatul Romano, care a adus-o din Ierusalim. Aceasta mana are o mireasma deosebita, cand se deschide racla! La Boboteaza se pune apa de izvor curata intr-un cazan de argint si face minuni. Nu baga Sfanta Cruce, ci mana Sfantului Ioan. N-am fost acolo? Nu le-am vazut toate? Sa vina sectarii la biserica din Ierusalim sa vada Sfanta Lumina din cer, cand vine. Sa vada ei ca in Biserica lui Hristos este taina si putere, nu in casele lor care le fac ei aiurea, de cand s-au rupt de Biserica si au luat-o razna.

Acestia se cheama neghinele tarinii. Doamne, n-ai semanat samanta buna in tarina Ta, dar de unde are neghine? Zice: un om vrajmas a facut acestea, diavolul. Pai Bisericii nu-i pasa de atatea secte, ca sectele au fost de cand e Biserica. Aceste secte care sunt acum, nu existau acum o suta de ani sau doua. Biserica s-a luptat la inceput in secolul I cu secta nicolaitilor, pe urma cu secta gnosticilor. Neognosticii in timp de o suta de ani. Pe urma au aparut in secolul II montanistii, catafrigii, pepuzienii. Unde mai sunt acum? In secolul IV arienii, apoi macedonenii care huleau pe Duhul Sfant. Pe urma nestorienii, dioscorienii, monofizitii in secolul V. In secolul VI origenistii; in secolul VII monotelitii; in secolul VIII iconoclastii, care se luptau impotriva sfintelor icoane. Biserica, ca o corabie, le-a dat la o parte aceste gunoaie. Ce-i pasa ei de secte? Daca Mantuitorul i-a spus lui Petru: pe aceasta piatra Biserica voi zidi si portile iadului pe dansa nu o vor birui.

Portile iadului sunt gurile sectarilor, asa le talcuieste marele Atanasie. Cate secte sunt! Acestea au iesit ca ciupercile dupa ploaie. Toate sectele sunt buruieni crescute la umbra Bisericii. Ele nu rezista mult. Bunaoara baptistii, care-i cea mai veche secta, are acum 13 ramificatii in tara la noi. S-au impartit in 13 pe urma-i pieirea lor, ca s-au despartit de trunchi. Biserica-i Trupul lui Hristos, spune Apostolul, nu? Mantuitorul ce-a spus? Toata mladita care ramane intru Mine aduce roada multa, si care nu ramane, se taie si in foc se arunca. Daca-i vedea un copac inflorit pana sus, sau cu roade, si deodata s-ar rupe o ramura si ar cadea jos, mai rodeste aceea? Aceea se usuca si se da in foc. Asa-i cu cei care s-au despartit de Biserica.

Cate secte au fost! Eu am istoria lor. Dar ce, aici am pus numai 56 de secte, ca iesea cartea prea mare, Calauza in credinta Ortodoxa.

Asa le-a dat Biserica la o parte, ca gunoaie de pe apa, ca Biserica este intemeiata de Hristos, piatra cea din capul unghiului. Biserica-i intemeiata pe temelia propovaduirii proorocilor si a apostolilor, piatra cea din capul unghiului fiind Insusi Hristos. Biserica are Pidalionul. Stiti voi ce carte este aceasta? Asta-i carma Bisericii. Pidalion pe greceste sau „carma corabiei” (Aici parintele arata imaginea din carte). Si iata aici Biserica cum este! Hristos la carma. Aici sunt Sfintii Parinti care stau in biserica. Mantuitorul cu mana pe fraiele carmei. Biserica. Ce scrie aici? Uite Sfanta Treime: „Intru slava Tatalui si a Fiului si a Sfantului Duh, Unuia Dumnezeu”. Pidalionul, sau carma corabiei, care cuprinde canoanele Bisericii universale: ale Sfintilor Apostoli, 85 de canoane, ale Sinoadelor Ecumenice, cele sapte a toata lumea si cele 11 locale, si toate izvoarele Bisericii de 2000 de ani sunt aici.

Dumneavoastra credeti ca Biserica au condus-o niste panglicari de astia? Biserica are Taine, are radacini de nezdruncinat.

Nu vezi cati s-au ridicat contra ei? 12 saraci apostoli au plecat din Ierusalim, pescari si vamesi. „Fara toiege au plecat, si toata lumea au pastorit. Fara traista au plecat, si toate averile au mostenit”, ca era Dumnezeu cu ei. Ca i-a ales Hristos si le-a zis: Stati in Ierusalim pana va veti imbraca cu putere de sus! Si i-a trimis in toata lumea. Pentru ca lucrarea lui Dumnezeu nu da inapoi, merge inainte. Iar sectele stiti ce sunt? Neghine prin grau. Ele apar si dispar. Tine 50 de ani o secta, 60, si s-a dus. Biserica o da la o parte. Biserica este condusa de Insusi Cuvantul lui Dumnezeu, ca El este Cap al Bisericii! Biserica este Trupul lui Hristos. Si de aceea vreau sa spun, sectantii o iau razna in toate partile. Unul are o idee, altul alta, cica: „Voi faceti pe Dumnezeu cu barba? Dumnezeu nu-i compus”. Da-L facem dupa cum a voit sa se arate.

Unde spune in Scriptura ca Dumnezeu este cu barba alba? Ce spune Daniil? Iata, eu, Daniil, priveam intru vedenia noptii, si vederile capului meu m-au inspaimantat pe mine. Iata privind, deodata Cel vechi de zile a sezut, pana cand au fost asezate scaunele si cartile s-au deschis; mii de mii Ii slujeau si miliarde de miliarde stateau inaintea Lui! Judecatorul S-a asezat si cartile au fost deschise. Un rau de foc se varsa si iesea din el; imbracamintea Lui era alba ca zapada, iar parul capului Sau curat ca lana. Asa L-a vazut Daniil, in chip de om batran. Hristos a fost tanar cand a predicat Evanghelia, avea 30 de ani, ca n-avea voie nimeni sa iasa la propovaduire pana la 30 de ani. Iata, tanar Il facem. Duhul Sfant se arata in chip de porumbel, spune Evanghelia, asa Il facem. Nu ce este dupa fiinta Dumnezeu, ca aceea nu o poate zugravi nimeni, ci cum a voit sa se arate sub vremi pentru mantuirea noastra.

De aceea Biserica nu-i de ieri, de alaltaieri s-o invete sectarii. Biserica are mii si milioane de sfinti. Eu am fost la Roma, mai fratilor. Am vazut Coloseumul unde au patimit milioane de martiri timp de 313 ani, pana la Edictul din Milan. Am vazut cangile de fier, unghiile de fier cu care ii scrijeleau pe martiri. Am vazut custile unde erau inchisi leii si panterele si tigrii care-i mancau pe crestini. Stiti voi prin cate sangiuiri si morti s-a pecetluit Biserica lui Hristos? Si acum vin niste spurcaciuni de astea si strica adevarul, cai cum zic ei! Stai oleaca! Biserica si-a varsat sangele prin milioane de martiri. Avem 14.966.000 numai de martiri, afara de ierarhi si cuviosi si sfinti, pustnici si sihastri facatori de minuni si marturisitori. Dumneavoastra stiti ce-i aici, dar eu am fost acolo. Eu am calcat pe acolo pe unde spune Biblia si le-am vazut si ochii. Mie nu trebuie sa-mi spuna cineva. Eu le-am vazut cu ochii.

Sa se duca sa vada Sfanta Lumina cum vine in biserica. Nu vine in capistea baptistilor sau a penticostalilor. S-o vada acolo cand vine, si o vad sute de mii de oameni. Si cate aclamatii sunt acolo! Am luat un magnetofon si s-au inregistrat. Ce face lumea cand vine Sfanta Lumina in Biserica! Cum apare? Sfanta Lumina vine sambata la ora unu si un sfert. Sfanta Lumina nu reprezinta invierea la noi pe pamant, ci pogorarea in iad, ca trebuia sa se implineasca proorocia lui Isaia: cei ce sedeau in intuneric si in umbra mortii, lumina va straluci peste voi; cei ce sedeau in intuneric si in umbra mortii, va veni peste voi lumina mare. Sambata Mantuitorul a fost in iad cu sufletul. La noi cand a inviat la miezul noptii, a inviat cu tot cu trup, duminica, dar la ei a fost numai cu sfletul si i-a scos. Vine armata si mentine ordinea, ca daca nu, s-ar omori oamenii acolo unul pe altul. Se ingramadesc toti. Armata este de mare folos acolo.

Cand intri te intreaba: „Ce esti? Catolic? Armean? Ortodox?” Si te asaza dupa confesiune. Dar nu iese pana nu incepe slujba Duminicii. La Lumina lina, la Vecernia Duminicii, iese in biserica. Ca se pecetluieste Mormantul Domnului cand patriarhul citeste Evanghelia aceea: si au pecetluit mormantul impreuna cu custodia. A venit si armata si au pus pe Mormantul Domnului si apoi pune vata pe lespedea Sfantului Mormant si se sting toate candelele. Ramane toata lumea pe intuneric, cu un manunchi de 33 de lumanari in mana, numai cu lumina care se vede de la zi. Se roaga patriarhul in genunchi, toti arhiereii imbracati. Si vine un fulger pe deasupra catapetesmei bisericii, incet-incet-incet, – pana acum venea un nor albastrui –, iar cand se atinge de Mormantul Domnului, se aprinde vata aceea. Sfanta Lumina cand vine nu te frige. Dupa ce-a luat contact cu materia, peste cateva minute se infierbanta. Si cand vine Sfanta Lumina vata se aprinde toata, si candelele se aprind singure, toate odata.

Iar cei de sus, de la galerie, nu se mai coboara, ca se aprind lumanarile singure in mana lor. Si atunci vine armata si deschide usile Mormantului Domnului din altarul sfintelor mironosite. Atunci patriarhul, purtat si de armata si de diaconi, ia niste vata de aceea aprinsa si o pune in niste cutii cu manere si cu garuri si se duce si striga in trei limbi: veniti de luati lumina. Si apoi incep cantarile Hristos a inviat. Sute de preoti si arhierei inconjura sfanta bisericuta. Este o bisericuta mica in cea mare, unde-i Sfantul Mormant. Si cand incep corurile sa cante, nu mai stii, esti pe pamant sau in cer. In atatea limbi se canta Hristos a inviat. Este ceva care te ridica de pe fata pamantului. Uiti cu totul. Si tine cantarea de la Vecernia de sambata pana duminica dimineata. Intr-una-i cantare si slujba; zeci de cadelnite, cadesc diaconii in toate partile bisericii. Ce minuni mari sunt acolo! Si blestematii astia de sectari vad minunile lui Dumnezeu, ca vine Sfanta Lumina din cer, si ei nu cred.

Ca el vrea sa aiba biserica lui deoparte, ca el ii mai bun decat Biserica, ca el stie mai mult decat Biserica. Biserica-i de 2000 de ani si ei au aparut acum ca ciupercile dupa ploaie. Ca el stie multe! Cu Biblia in mana se duce in iad, ca n-o cunoaste. Scriptura se talcuieste in multe feluri, nu asa cum cred ei. Numai cei ce au darul Duhului Sfant pot. Deci asta va spun: tineti-va de Biserica. Ca Biserica a intampinat nu numai erezii de astea! Ehei, luptele cu arienii, cu urmasii lui Arie, cu Macedonie, cu Salelie, cu Nestorie, si Eutihie, cu Dioscor, cu Origen, cu protopaschitii, quartodecimanii. Mama, cate secte! Asa le-a dat Biserica deoparte. S-au stins, in 50-60 de ani, 20, alta mai mult, alta mai putin, iar Biserica ramane, caci Capul ei este in ceruri, Hristos. Deci va spun: tineti-va de Biserica, ca Biserica nu s-a intarit prin cuvant, ci prin putere.

Cate milioane si miliarde de minuni au facut sfintii mucenici in fata imparatilor pagani! Ii dadeau la fiare, si in loc sa-i manance, le lingeau picioarele. Ii baga in caldari cu smoala topita, cum a fost la Sfantul Mucenic Pavel, si ii intreba: „Nu cumva s-a racit smoala?”, dar caldarea clocotea, ca dedesupt era foc mare. Si a luat oleaca si cand a dat pe ostasi i-a ars de tot, numai din cativa stropi. Cand vedeai dumneata omul gol ca-l baga in cazane de arama clocotite si el sta trei zile si fierbe, daca era de otel si se topea, nu puteai ramane impietrit. Asta-i Biserica. Biserica lui Dumnezeu nu sta in cuvant, ci in putere. S-a dovedit cu milioane si milioane de minuni Biserica. Si martirii au facut atatea minuni si semne, ca au atras milioane, cum zice Tertulian: „Azi au marturisit doi in arena, care erau scosi la moarte, si 2000 au crezut in Hristos”, ca vedeau minuni mai presus de fire.

Deci sa stam bine, sa luam aminte: suntem crestini care credem drept in Sfanta Treime, in Prea Curata Fecioara Maria si in toti sfintii. Pururea sa ne rugam Maicii Domnului si la toti sfintii, sa mijloceasca la Mantuitorul mantuirea noastra, iertarea pacatelor si viata de veci. Amin.