Despre femeia care nu spovedea un păcat – Părintele Cleopa

9:00 am, decembrie 24, 2010 în Cuvinte de folos, Păcate, Părintele Cleopa, Sfânta Spovedanie de admin

Parintele Cleopa

Parintele Cleopa

– Tata-parinte, cum sa intorc pe un frate de-al meu la credinta? – Mama, uite ce este! Nu aducem noi la credinta, ci mila Preasfintei Treimi si a Maicii Domnului, ca Dumnezeu poate toate, noi nu putem nimic. Noi ii aratam cararea pana la drum. „Mai, posteste, roaga-te, spovedeste-te curat, sa n-ai ura de nimeni”.

Si Bunul Dumnezeu, daca omul se roaga, ii deschide calea, ii lumineaza mintea si vede unde a ajuns: Pentru ca ei, saracii, ai vazut ce spune Sfantul Ioan Gura de Aur? „De este cu putinta, o, crestine, si in fiecare ceas sa te marturisesti!” Dar de ce? In fiecare minut gresim lui Dumnezeu. Ori cu lucrul, ori cu cuvantul, ori cu voie sau fara voie, sau cu stiinta sau cu nestiinta. Ca, daca nu spune tot la spovedanie, ramane cu pacatele neiertate. In aceasta privinta am sa va spun o istorioara: Era un duhovnic calugar, care avea un ucenic surdo-mut.

Si o data, cand spovedea o femeie, duhovnicul i-a aratat ucenicului sa faca focul; nimeni nu se smintea, stia ca el nu aude. Dar el, desi nu auzea din nastere, si era si mut, insa avea viata sfanta, ca era crescut in frica lui Dumnezeu pe langa manastire. Si a vazut cand se spovedea femeia aceea, ca tot iesea cate un sarpe din gura ei si tot cadea jos. S-a facut o movila de serpi. El cat facea focul, a tras cu ochiul si a vazut ca un balaur a vrut sa iasa de trei ori din gura femeii, dar s-a tras inapoi.

Unul mai mare. Atunci el de acolo, daca el n-a vorbit de cand l-a facut mama-sa, a inceput a striga: – Veniti sa vedeti minuni mari! Veniti sa vedeti minunile lui Dumnezeu! Veniti sa vedeti balaurul care nu vrea sa iasa din femeia aceasta! Dar s-a minunat duhovnicul: – Dar de unde vorbesti tu, ca de cand te-a facut mama-ta n-ai vorbit? Ce-ai vazut, de strigi asa? – Femeia asta, uite, cum spunea cate un pacat, cate un sarpe cadea din gura ei jos.

Si am vazut un balaur care a scos capul de trei ori si s-a dat inapoi. Si il stia pe ucenic ca-i mut din nastere. Mut si totodata si surd. Femeia, cand a auzit, a zis: – Parinte, mare minune, ca baiatul acesta eu il stiu ca n-a vorbit de cand l-a facut mama-sa. – Dar si eu ma minunez! I-a deschis Dumnezeu gura dupa atatia ani – ca avea peste 20 de ani – ca sa arate primejdia in care esti tu.

Mai baiete, de acum du-te de aici! Si a spus femeia. Avea un pacat mare si n-o lasa dracul sa spuna. Ii era rusine. – Uite, cutare lucru am facut cand eram tanara, uite asa… – Aista-i balaurul care de trei ori a vrut sa iasa si s-a tras inapoi. Si dupa aceea a zis femeia: – Parinte, stii cum ma simt acum? – Cum? – Parca m-am nascut din nou. Niciodata in viata mea la spovedanie nu m-am simtit asa de usoara – ca a scos toata rautatea, toti serpii, tot pacatul.

Imi pare ca m-am nascut din nou. – Ei, pentru ca te-ai marturisit curat. Acum s-au dus toate gunoaiele satanei, toti serpii.