Istoria Bisericii Ortodoxe 1

12:34 pm, decembrie 26, 2013 în Istoria Bisericii Ortodoxe de agaton

Iisus Hristos, Mantuitorul.
Mesia – Iisus Hristos si invatatura sa.

Activitatea lui Mesia sau a Mantuitorului Hristos a fost precedata cu putin de cea a lui Ioan Boatezatoru, care ducea viata de ascet si boteza in Iordan in asteptarea Celui ; decat el (Luca 3, 16), adica a Mantuitorlui, pe care L-a primit si L-a botezat.
Pentru predica lui nectrutatoare, Ioan Botezatorul a fost arestat si inchis de regele Irod Agripa (4 i.d.Hr. – 39 d.Hr.), fiul lui Irod cel Mare (39 i.d.Hr – 4 d. Hr.), la palatul Macherus si decapitat. Ucenicii lui au urmat Mantuitorului primii fiind Apostolii Andrei si Ioan (Ioan 1, 37 si 40).
Mesia sau Mantuitorul este o persoana unica, fara egal in istoria omenirii. Despre viata lui s-au scris si se scriu numeroase lucrari si studii, autorii lor interpretand viata si opera Sa in functie de ideile lor istorice, filozofice, sociale, politice si economice. De aceea El este prezentat pe rand ca un ganditor, un filozof, un moralist, un idealist visator, un reformator, un vizionar.
Pentru crestini insa, Iisus Hristos este o persoana divino-umana, este Fiul lui Dumnezeu, care S-a intrupat din Fecioara Mariasi a vietuit ca persoana istorica in timpul imparatilor Augustus (31 i.d.Hr – 14 d.Hr) si Tiberiu (14-37 d.Hr). Istoria nu prezinta viata Sa Dumnezeiasca, ci se ocupa numai de viata Sa omenesca.
Iisus Hristos S-a nascut in zilele lui Irod, regele Iudeii, si ale procuratorului roman Quirius, guvernatorul Siriei (Luca 2,2), in timpul imparatului Augustus.
Mai tarziu, traditia crestina a fixat ziua nasterii Mantuitorului la 25 decembrie in fiecare an.

Evenimete mai insemnate din viata Mantuitorului.

Din Sfintele Evanghelii cunoastem ca Iisus Hristos S-a nascut in Iudeea, la Betleem, cu prilejul unui recensamant facut sub imparatul Augustus. din cauza poruncii regelui Irod de a ucide pruncii din Iudeea (Matei2,16), Fecioara Maria si batranul Iosif au plecat cu Pruncul in Egipt de unde s-au intors dupa moarte alui Irod si s-au sabilit la Nazaret, in Galileia (Matei 2,13-23) in timpul regelui Arhelau fiul lui Irod cel Mare. La varsata de 12 ani, mergand la templul din Ierusalim, cu prilejul sarbatorii Pastelui, S-a pierdut de parintii Sai si a fost gasit dupa trei zile in templu in mijlocul invatatorilor. De la Ierusalim S-a intors cu parintii Sai la Nazaret, unde a trait pana la varsta de 30 de ani (Luca 2,42-51)
Ipotezele unor cercetatori rationalisti, dupa care Iisus ar fi invatat inaltele idei pe care Le-a predicat la preotii din Egipt sau in alte tari (India), sunt simple inchipuiri si nu au nici un temei istoric.
Iisus si-a inceput misiunea Sa la varsta de 30 de ani pe malurile Iordanului printre ucenicii lui Ioan Botezatoru.
Cand Iisus afla despre moartea Sfantului Ioan Botezatorul de catre Irod Agripa, se retrage in Galileea unde incepe sa invete in orasele din jurul lacului Ghenizaret si in tinutul Decapolis, adica tinutul celor zece cetati. El si-a ales doisprezece Apostoli si invata in zilele sabatului in sinagogile iudeior, adresandu-se oamenilor simpli umili si bolnavi precum si vamesilor carturarilor si fariseilor.
Durata activitatii publice a Mantuitorului nu este sigur cunoscuta dar se pare ca a durat peste trei ani.
Din activitatea mesianica a lui Iisus Hristos Evanghelistii au retinut: botezul Lui de catre Ioan in apele Iordanului, chemarea Apostololor, propovaduirea Sa insotita de minuni in Galileia, Idumeea si Ierusalim, intrare Sa triumfala in Ierusalim,prinderea, judecata, condamnarea, rastignirea, moartea invierea si inaltarea Lui.

Va urma.