Sinaxa Romanilor Sinaxa Abc Sinaxa Apologetica Sinaxa Istorica Sinaxa Familiei Sinaxa Copiilor Sinaxa Medicala Sinaxa Pelerinilor Sinaxa Iconarilor Sinaxa Psaltica Sinaxa Trup si Suflet Sinaxa Trup si SufletDoamne ajută! Bine ai venit în cadrul Sinaxei.
Te rugăm să îți creezi un cont nou sau să te autentifici în secțiunea din dreapta.
După înregistrare poți contribui cu articole noi în cadrul Sinaxei.


Pagina 1 din 212

de agaton

9:05 pm, august 3, 2015 în Uncategorized de agaton

Masline naturale Thassos – sanatate si delicatese
Tipul de maslin care creste in Thassos se numeste “throumba” sau “thassitiki” si se cultiva pe insula de mii de ani. Fructul este de marime medie si cantareste aproximativ 3-5 gr din care se poate extrage 25% ulei de cea mai inalta calitate.
Spre deosebire de celelalte tipuri de masline, produse in Grecia si in intreaga Europa, maslinele throumba se lasa sa se coaca in copac, pana isi pierd in mod natural amaraciunea. Producatorii conserva maslinele in acelasi mod ca stramosii lor: se lasa la uscat si se sareaza.
Maslinele acestui arbore – Throumba- sunt considerate o delicatesa si nu lipsesc din bucataria mediteraneana.
Maslinele din Thassos sunt cotate in top 10, cele mai bune masline la nivel mondial, datorita continutului ridicat de antioxidanti.
Se pastreaza cel mai bine in borcane cu ulei de masline.
Maslinele Thassos Troumba sunt ingrediente cheie pentru sanatate si promovare a dietei vechi grecesti pentru viata lunga!
Mod de prezentare: pungute originale de 500g
Gasiti masline troumba pe Trup Si Suflet:

http://www.trupsisuflet.com/produse-din-ulei-extra-virgin-thassos

de agaton

Semintele de chia – un super aliment

1:29 pm, mai 4, 2015 în Uncategorized de agaton

Semintele Chia sunt un super-aliment ce aduce in alimentatia noastra acizi grasi omega-3, fibre si proteine de cea mai buna calitate.
Aztecii sunt cei care au cultivat prima data “Salvia Hispanica”, cunoscuta acum sub numele de Chia. Semintele de Chia nu ar trebui sa lipseasca din alimentatia noastra zilnica. Sunt o importanta sursa de fibre si minerale, foarte usor de obtinut. Luati o lingurita de seminte chia in fiecare dimineata, cu un pahar de apa. Este atat de usor sa oferiti organismului energie, dezintoxicare, digestie buna, piele si par stralucitor. Si drept bonus, semintele de chia pot fi folosite in deserturi delicioase si sanatoase, cu minim de efort si ingrediente.
Seminte de Chia contin:
de 5 ori mai mult calciu decât laptele
de 3 ori mai mulţi antioxidanţi decât afinele
de 3 ori mai mult fier decât spanacul
de 2 ori mai multe proteine decât orice alte boabe, seminţe sau nu
de 2 ori mai mult potasiu decât o banană
Gasiti seminte de Chia pe Trup si Suflet accesand:

http://www.trupsisuflet.com/magazin-naturist…/…/seminte-chia

de agaton

Tinctura de galbenele Manastirea Nera

10:15 am, februarie 23, 2015 în Uncategorized de agaton

Tinctura galbenele de la Manastirea Nera

Efect terapeutic:
antiinflamator
antibacterian
hipolipidemiant
antiedematos
coleretic şi colagog
cicatrizant
imunostimulator
analgezic
antimicotic
trofic
hidratant, degresant și cicatrizant pentru ten

Recomandări:

Intern

gastrite
ulcer gastro-duodenal
enterocolite
afecţiuni ale ficatului
afecţiuni biliare
tulburări menstruale (dismenoree) şi de menopauză
infecții Trichomonas vaginalis și Trichomonas fecalis
infecţii urinare
parazitoze intestinale

Extern

afecţiuni ale pielii (eczeme, acnee, răni, arsuri,
degerături, înțepături de insecte, eriteme fesiere)
conjunctivite şi blefarite
afecțiuni ale cavității bucale
afecțiuni faringiene
afecţiuni vaginale (leucoree, trichomoniază)
ulcer varicos
hemoroizi
fisuri anale
l

de agaton

Ulei de masline extravirgin, Sotirelis

1:52 pm, februarie 20, 2015 în Uncategorized de agaton

Ulei de masline extravirgin de calitate superioara, la sticle de 750ml ambalat la Manastirea Nera si distribuit in Romania, exclusiv de Sinaxa Trup si Suflet

Uleiul de masline extra-virgin este produs de catre familia Sotirelis, de pe insula greceasca Thassos, in fabrica proprie deschisa de catre strabunicul actualului proprietar, in anul 1915. La inceput intreaga productie de ulei Sotirelis a fost realizata in fabrica functionabila numai pe baza de apa.
In prezent, fabrica a fost modernizata, pastrandu-se in aceleasi timp calitatea uleiului extra-virgin Sotirelis, din Thassos.

Uleiul de masline extra-virgin Sotirelis din Thassos, presat la rece este cel mai bun pentru consum, este gustos, sanatos si benefic pentru organismul uman – produs 100% natura.

Uleiul de masline extra virgin, in special, detine importante proprietati nutritionale benefice pentru mentinerea sanatatii organismului.
Uleiul de masline presat la rece contine o mare cantitate de acizi monosaturati si de antioxidanti.
Consumat in mod constant, ajuta la prevenirea aparitiei bolilor cardiovasculare, ulcerului gastroduodenal, a gastritei si a calculilor biliari.

http://www.trupsisuflet.com/produse-din-ulei-extra-virgin-thassos

de agaton

Argila Albastra de Raciu

9:32 am, martie 11, 2014 în Uncategorized de agaton


100%PRODUS NATURAL
Primeste darul frumusetii
si sanatatea tineretii!
Rezultatele analizelor conţinutului mineralogic efectuate la Institutul de Cercetări şi Proiectări Miniere MINESA din Cluj Napoca au evidenţiat conţinutul bogat în silicați si oxizi: SO2 2.06 %, SiO2 49.44 %, Al2O3 17.11 %, Fe2O3 5.80 %, CaO 6.72 %, MgO 3.00 %, K2O 2.50%, Na2O 0.70%, TiO2 0.90%, minerale și oligoelemente: calciu, magneziu, potasiu, fier, siliciu, sulf, cobalt, sodiu, clor, aluminiu, mangan, cupru, iod, seleniu, crom, molibden, fosfor, germaniu, zinc, argint, brom, vanadiu, rubidiu, bor, iar cele realizate de către Centrul de Sănătate Publică Mureş au confirmat că utilizarea argilei este benefică organismului uman.
Argila albastră poate fi folosită cu următoarele efecte :
– antiseptice, antibacteriologice, antimicotice și antiinflamatorii;
– are o putere deosebită în detoxifierea corpului de metalele grele, radicalilor și compușilor complecsi nedisociabili, poate neutraliza deasemenea substanțele
toxice ingerate;
– scade nivelul de aciditate instaurând ph-ul neutru sau alcalin;
– mărește imunitatea sistemică și de țesut;
– prezintă deosebite calităti cosmetice, etc.
Acest produs este omologat deocamdată ca supliment nutritiv și pentru orice tratament recomandăm consultarea unui argiloterapeut avizat de Ordinul Practicienilor de Medicină Complementară / Alternativa (www.opmca.ro), a medicului de familie sau medicului specialist . Cura internă cu argilă este complementară tratamentului medicamentos, și nu îl înlocuiește. De aceea, suspensia de argilă se va ingera dupa 2 ore de la tratamentul dvs. medicamentos .
Informații suplimentare despre calitățile terapeutice ale argilei pot fi găsite pe site-urile de specialitate (inclusiv pe www.argilaalbastraderaciu.ro)
CURA INTERNĂ: Înainte de a începe cura internă persoana trebuie să se asigure că nu este constipată, în caz contrar argila neputând elimina toxinele din corp în procesul ei de detoxifiere. Pentru rezolvarea constipației se cere sfatul medicului și se recomandă a se bea mai multă apă și a se introduce in dietă alimente bogate în fibre și
lichide .
La un pahar de apă plată necarbogazoasă sau apă de izvor se adaugă o linguriță de argilă albastră pudră sau granule lasându-se de seara până dimineaţa sau minim o jumătate de oră înainte de a fi consumată. Înainte de a fi baută, se agită din nou suspensia argiloasă cu o lingurita de lemn, portelan sau bagheta de sticla (a nu se folosi metal!) pentru a se obtine așa numitul lapte de argilă. Persoanele predispuse spre constipație vor mai adăuga suplimentar apă la suspensia de argilă. Copiii sau adulții ce nu doresc să bea suspensia integrală, pot consuma doar apa de pe argilă, dar cu o mai mică eficiență. După consumarea argilei este indicat un repaus de minim o jumătate de oră în poziție orizontală spre a optimiza absorția. În cazul persoanelor cu probleme digestive este preferabil un timp mai îndelungat de repaus. Nu se va servi micul dejun mai devreme de 1 oră de la ingerarea suspensiei argiloase . Micul dejun trebuie să conțină alimente ușor digerabile. A nu se consuma lapte și derivate ale acestuia!
Atenție: consumul alimentelor proteice concentrate fiind mai greu de digerat pot fi consumate după o perioadă de minim 4 ore de la băutul suspensiei de argilă. Persoanele ce își încep activitatea dis-de-dimineață și nu își pot permite repausul după ingerarea suspensiei argiloase, o pot bea în timpul nopții (spre dimineață) după care își pot continua somnul până la ora de trezire, când își vor servi micul dejun. În cazul urmării unui tratament alopat, medicamentele vor fi administrate la distanță de minim 2 ore înainte sau după consumarea suspensiei argiloase. Durata curei interne va fi de 21 de zile cu 7 zile repaus (la femei, repausul se recomandă a fi în timpul menstruației), după care curele se reiau. Se recomandă măcar o cură pe an, pentru detoxifiere!
CURA EXTERNĂ cu argilă albastră se face prin: cataplasme/împachetări, băi de argilă și măști cosmetice. Pentru cataplasme se folosește pasta de argilă
preparată în acest mod de prezentare de SC ROMCOS IMPEX SRL sau se poate obține de dvs. prin amestecul argilei albastre cu apă plată necarbogazoasă sau de izvor până obținem consistența unei smântâni. Cataplasma se poate aplica rece sau călduță, direct pe piele sau prin intermediul unui tifon peste care, pentru a nu se usca, se va aplica un material umed de bumbac , in, etc. și unul impermeabil deasupra (celofan pt uz alimentar), fixate pe locul afectat. În cazul în care cataplasma se usucă repede, aceasta se va umezi de câteva ori, sau se va schimba cu una nouă, întrucât argila perfuzează țesuturile prin osmoză. Durata aplicării variază în funcție de afecțiune. La apariția celui mai mic disconfort se va îndepărta cataplasma și se va spăla locul tratat cu apă caldută. Se poate aplica mai târziu o altâ proaspătă. Nu se folosește aceeași cataplasmă de două ori.
Se recomandă a nu se aplica cataplasmele mai devreme de 2 ore după masă. În timpul menstruației nu se folosesc cataplasme sau băile de argilă. Pentru orice afecțiune a dvs. vă recomandăm a cere sfatul argiloterapeutului, medicului de familie sau medicului specialist , înainte de a folosi cura cu argilă .
Baia cu argilă se face astfel: se amestecă 1-2 kg argilă pulbere cu puțina apă cât să o acopere, omogenizându-se, și se lasă o oră înainte de a completa volumul dorit cu apă caldă. Vă recomandăm a supraveghea copiii cât timp aveți apă în cadă pentru a evita orice pericol. Durata băii este în funcție de confortul persoanei (minim 40 min. – maxim 1 ½ ore ). Intervalul de timp depinde deasemenea și de temperatura apei. O baie fierbinte cere un timp mai scurt.Temperatura apei trebuie menținută în funcție de confortul persoanei! În acest timp, se va bea apa pentru a evita o deshidratare ce poate cauza amețeli sau palpitații. După efectuarea băii se va evacua apa cu argilă și se va limpezi corpul cu apă caldă. Se recomandă repaus în pat cel puțin o oră după efectuarea băii, acoperit cu o pătură, timp în care este indicat a se mai consuma apă. Aceste băi nu sunt recomandate în timpul menstruației si nici femeilor însărcinate. Consultați argiloterapeutul, medicul de familie sau medicul specialist înainte de efectuarea băilor.
Măștile cosmetice se realizează cu ajutorul pastei cosmetice obținută de la SC ROMCOS IMPEX SRL sau după metoda menționată mai sus pentru prepararea cataplasmei. Poate fi utilizată pentru toate tipurile de ten ca atare sau în diverse combinații. Masca va fi menținută 15-20 minute într-o stare umedă după care se va îndepărta prin spălare cu ceai de mușețel (infuzie). Pentru a-i menține umiditatea se poate folosi pulverizatorul cu apă, sau se pot aplica deasupra măștii cosmetice bucățele de material impermeabil pentru a nu se evapora apa din componența pastei de argilă . Nu se acoperă căile respiratorii, nasul și gura .
AFECȚIUNI:
Pentru toate afecțiunile de mai jos se recomandă a se citi mențiunile de mai sus ale curei interne și celei externe.
Ale ochilor, pleoapelor (ochi înlăcrimați, conjuctivite, blefarite, cataracte)
Se prepară apa argiloasă din 100 grame argilă albastră la un litru de apă plată cu care se tamponează ușor și se pun de 3 ori pe zi comprese pe pleoapa închisă a ochiului
bolnav. Se recomandă și cura internă menționată mai sus.
Nasului, meatusurilor nazale, sinusurilor (sinuzite frontale, maxilare, etmoidale, epistaxis, anoxii, etc)
Se inspiră apa argiloasă calduță, alternativ, pe câte o nară astupându-se cealaltă nară cu degetul. Se recomandă cura internă menționată mai sus cât și cataplasme pe nas, frunte și în zonele afectate.
Gurii (gingivite, afte bucale, paradontoze, periodontite, dureri de dinţi)
Se va bea un pahar de apă argiloasă cu cel puțin 30 minute înainte de mese, sau se vor topi lent în gură 2-3 granule argilă albastră (ca sugerea unei bomboane). După mesele principale se vor face clătiri/gargară cu apă argiloasă, la început cu apa de pe argilă (primele 3zile) apoi cu lapte de argilă. Pentru persoanele care nu pot face gargară se poate folosi un tampon cu argilă care se va aplica timp de 30 minute de 3-4 ori pe zi pe gingia dintelui bolnav. Vor dispărea atât durerea cât și inflamația. Cura cu argilă durează 21 zile, după care urmează o săptămână de repaus. Ale stomacului și duodenului (gastrite, ulcere, bulburi spastice, gastroduodenite, ulcere gastroduodenale, hematemeze)
Cura externă: aplicarea de cataplasme pe scobitura epigastrică (partea superioară a abdomenului, zona plexului solar) – între mese.
Cura internă : constă în consumarea unui pahar cu apă argiloasă cu minim o jumătate de oră înaintea meselor principale. Durata curei interne este de 21 zile, chiar dacă
rezultatele par să apară mai devreme, după care 7 zile se va consuma apă limpede de pe argilă. Regimul alimentar este cel recomandat de medicul specialist.
Ficat, vezica biliară (ictere, hepatite, ciroze, colecistite, calculi biliari, samd) Cura internă constă în consumul unui pahar de apă argiloasă cu minim 30 minute înaintea meselor principale. Dieta este cea specifică patologiilor și recomandată de medicul specialist. Cura externă se face prin aplicarea de cataplasme subțiri, reci, pe zonele afectate ce vor fi menținute 2 ore (dacă apare senzația de frig, stare de disconfort sau dureri difuze, durata se va reduce sau se vor face cataplasme călduțe). Dacă sunt bine suportate, cataplasmele se pot pune în straturi mai groase (cca. 2cm). Cura durează 21 de zile cu repaus 7 zile. În funcție de stadiul bolii sunt necesare 3-7 cicluri. Parazitoze intestinale, colite, melanee, vaginite, colpite, rectite, afecțiuni ale prostatei (inflamații, adenoame). Se prepară apă argiloasă, cca. 100 grame argilă albastră la litrul de apă, cu care se efectuează spălături vaginale și clisme la temperatura corpului, sau, în vaginite, colpite și rectite aplicații locale de pastă de argilă. Citiți mențiunile de la prezentarea curei externe / interne .
Infecții urinare, litiaze renale, nefrite. În acest caz argiloterapia va seconda tratamentul alopat, proprietățile argilei albastre (bactericid și antitoxic) au acțiune de spălare mecanică, dizolvă concrețiunile de nisip, decongestionază mucoasa, crește peristaltismul pieloureteral, dezinfectează și alcalinizează urina. Cura internă: un pahar de apă argiloasă tulbure administrat înaintea meselor principale, timp de 21 de zile cu 7 zile repaus. Cura externă: băi locale călduțe cu apă argiloasă de 25-30 minute.
Dureri articulare (Cervicale: Stenoza spinală cervicală, spondiloză/spondilită cervicală, poliartrita reumatoidă, hernia de disc, leziuni ligamentare (entorse), spasme musculare cervicale, torticolis, post-traumatice. Lombare (lombalgii): locale; iradiate la coloană, picioare sau fese; dureri radiculare; spasme musculare. Dureri sclerotomale, radiculopații, discopatii, stenoze, etc.), ateroscleroză, gută. Se va face detoxifierea organismului aplicând cura internă clasică pentru 21 zile. Cura externă va fi mixtă: băi cu apă argiloasă preparată din 1 kg de argilă care se dizolvă în apă la o temperatură de 37-38 grade Celsius în cada de baie, 10-15 ședințe de cel puțin 20-25 minute fiecare și împachetări (cataplasme) cu argilă pe zonele inflamate sau dureroase. Se recomandă o dietă de lungă durată bogată în crudități, corectarea posturilor corporale viciate, băi de soare, gimnastică ușoară, masaje terapeutice și proceduri kinetoterapice, evitarea frigului, umezelii, surmenajului, efortului intelectual intens, nervozității. Plăgi (infectate și cangrenoase), furunculi, herpes, psoriazis, eczeme, acneea vulgară, rozaceea, pielea uscată, pruritul, infecții micotice dermatofite, dermatite, dermatoze, cuperoze. Aplicarea zilnică a cca. 4-6 cataplasme călduțe pe zona infectată, menținute minim o oră, care pot fi reînnoite la intervale mai scurte în cazul senzației de căldură insuportabilă. În cazul cangrenelor, la începutul curei, se constată o aparentă extindere a zonei afectate. Nu vă speriați, înseamnă că procesul de drenaj – de eliminare a puroiului, a început!
Argiloterapia înregistrează rezultate apreciate împotriva cancerului de esofag, stomac, colon, ficat, rinichi, vezica urinară și nu numai. Borul din argilă previne tumorile și chisturile. Cura internă trebuie respectată cu strictețe. Astfel se vor consuma câte 3 pahare de apă argiloasă tulbure (suspensie) zilnic, înainte cu 30 de minute de mesele principale. Între mese se va consuma minim 0,5 l apă limpede de pe argilă pe o durată de 2-3 luni până la câțiva ani (în leucemie cura internă este recomandată a fi completată cu suc natural de aloe). Cura externă constă în cataplasme cu o durată de 1-2 ore pe coloana vertebrală a bolnavului (întins pe burtă), acoperit apoi cu tifon sau cu o folie subțire de plastic (celofan). Pentru tumori/noduli se vor aplica cataplasme reci, cu durata 1-2 ore, pe zonele afectate. Băile de argilă se vor face cu apă călduță timp de 20-25 min., în funcție de evoluția bolii. Este bine ca apa limpede de pe argilă să se consume toată viața. Reglarea tensiunii arteriale: Argila albastră de Râciu realizează o funcție deosebit de importantă în reglarea tensiunii arteriale. Conținutul mineralogic bogat în magneziu (cca. 3%), fier (oxizi 5.8%), potasiu (2.5%) și calciu (oxid 6.7%), face din argilă un ajutor nesperat pentru organismul uman aflat în suferință. Magneziul relaxeaza sistemul nervos și activitatea musculară, reglând transmiterea impulsurilor dea lungul nervilor periferici. Deasemenea, este esențial în metabolismul calciului, prin activarea alcalinfosfatazei. Menține echilibrul electrolitic și fluidic. Sustine și promovează sănătatea sistemului cardiovascular și previne atacurile cardiace. Calciul, supranumit și primul instigator al activității vitale, este esențial în sistemul excitoconductor al inimii (NSA- nodul sinoatrial- pacemakerul activ al inimii, NAV- nodul atrioventricular si sistemul fascicolul His- rețeaua Purkinje- pacemakerii latenți) și a activității musculaturii cardiace, mărește viteza tuturor proceselor de vindecare, controlează mecanismul de conducere în țesutul nervos asigurând o viteză minimă necesară. Sodiul și potasiul intervin în depolarizare, samd. În cazurile de hipo/hipertensiune cura internă durează 21 zile cu repaus 7 zile, care se reia ciclic. Nu se cunoaște mecanismul exact prin care tratamentul cu argilă aduce valorile tensiunii la normal și le stabilizează. Cert este că la persoanele cu tensiune arterială, care fac cure repetate cu argilă, nevoia de medicamente scade cu 30-50%.
Drenare. Detoxifiere. Remineralizare: Problemele morfofuncționale ale oaselor, articulațiilor, muschilor, organelor interne, glandelor se pot eradica printr-o cură cu argila albastră prin aportul prețios a unor cumuli de efecte (energetice, metabolice, electrolitice si chimio-fizice).
REACȚII SECUNDARE ȘI PRECAUȚII:
Produs verificat de Centrul de Sănătate Publică Mureș ,avizat de Ministerul Sănătății și notificat de către Institutul National de Cercetare–Dezvoltare pentru Bioresurse
Alimentare – argila este aprobată ca supliment alimentar fără efecte adverse înregistrate. Dacă totuși, pe durata curei apar eventuale reacții neplăcute, consultați imediat medicul dvs. si argiloterapeutul!
Cura internă cu argilă poate fi realizată complementar (in paralel) cu tratamentul medicamentos, dar NU îl înlocuiește!
În cazuri rare la începutul curei, unele persoane pot prezenta o creștere a cantității de urină, constipații sau o ușoară stare de oboseală și nervozitate, situație care dispare în 3-4
zile. Tratamentul cu argilă este contraindicat femeilor în perioada ciclului menstrual, precum și gravidelor în ultimele luni de sarcină. În cazul asocierii cu un tratament
medicamentos se acordă un interval de 2 ore între acesta și suspensia de argilă. Pe întreaga durată a curei interne nu se va consuma lapte sau produse derivate ale acestuia!
Pe parcursul curei cu argilă se va ține un regim alimentar cât mai vegetarian (indicat de medicul curant, nutriționist și argiloterapeut) din care se elimină carnea, grăsimile, cafeaua solubilă, băuturile alcoolice, băuturile acidulate, băuturile răcoritoare cu coloranți sintetici, condimentele tari sau iuți, alți alergeni, etc. Se vor consuma: legume, fructe și zarzavaturi proaspete, sucuri naturale de legume și fructe (în special din citrice). Dacă condiția de sănătate obligă totuși la consumul de carne (ex.: casexie, colon iritabil, etc.) atunci se poate consuma carne albă de pui și pește.
IMPORTANT!
Pentru utilizarea și manipularea argilei se recomandă folosirea vaselor și ustensilelor din sticlă, porțelan, ceramică, lemn, sau plastic farmaceutic.
Apa cu care se va combina argila albastră poate fi plată sau minerală naturală necarbonatată (de izvor)!
Argila se păstrează la loc uscat și nu trebuie expusă timp îndelungat radiațiilor de câmp electromagnetic!

de agaton

Hrana Vie – Germeni si Lastari

7:44 pm, iulie 10, 2013 în Uncategorized de agaton

Doamne ajuta!

Va prezentam mai jos cateva retete care au printre ingredient Germeni si Lastari Proaspeti.

Si pentru noi aceste produse minunate sunt o noutate si va marturisesc ca fara a sta pe ganduri prea, mult le-am amestecat in toate salatele… fara exceptie… si dau o savoare deosebita!

Credem cu siguranta ca pe viitor se poate lucra la gust si pe ,,acodul fin” si evident va asteptam si pe dumneavoastra cu recomandari.

Iata primele retete:

BRĂNZĂ CU GERMENI

Brânză cu germeni

• 250 grame brânză de oaie (sau de vacă)
• 1 lingură ulei de măsline, 1 pahar iaurt
• 1/2 cutie de germeni (ex. Ridiche/varză roşie) • 1-2 căţei de usturoi care se pisează
• sare, condimente după gust
Se amestecă uşor ingredientele cu germenii, pasta astfel obţinută se serveşte cu sandvişuri sau la aperitive.

MUSLI DE GERMENI

Musli de germeni:

• 1 cană germeni de grâu
• 1/3 cană germeni de schinduf
• ½ cană seminţe de floarea soarelui încolţite
• miere, după gust (ex. 1 linguriţă.)
• 1-2 linguriţe praf de roşcove
Se mixează toate ingredientele în 30 de secunde (se obţine ceva asemănător cu musli). Se ţine totul în frigider 1-2 zile.

PATEU CU FASOLE DE MUNG

Pateu cu fasole de mung:

• 1 cutie germeni de fasole mung
• ½ cutie seminţe de floarea soarelui încolţite
• 2 linguri seminţe de în măcinate • 10 grame nuci înmuiate în apă
• 2-3 linguri porumb (mirelit) – nu este obligatoriu
• 2 roşii (se pot pune şi roşii uscate)
• 1 ceapă roşie – nu este obligatoriu
• 2-3 căţei de usturoi (sau puţin praf de usturoi)
• sare
Seminţele de in se macină separat – la uscat. Restul ingredientelor se amestecă în robot până de obţine o pastă. La urmă, se adaugă seminţele măcinate de in, cu care se mai amestecă un pic.

PATEU DE NUCĂ

Creme pentru sandvişuri care înlocuiesc untul:
Pateu de nucă:

 • 1 cană morcovi
 • ½ cană pătrunjel tăiat mărunt
 • 1 cătel de usturoi (nu este obligatoriu)
 • nucă rasă
 • 1 cană roşii
 • ½ cană ardei verzi
 • 2 linguri de ulei
 • condimente (ex. Salvie si mărar)
 • Ingredientele se amestecă cu ajutorul robotului de bucătărie.
 • 1 cana de naut germinat

SUPĂ PASATĂ DE LEGUME

Supă pasată de legume:

 • 1/2 cană seminţe de floarea soarelui, migdale sau de susan
 • 1/2 cani apă curată
 • 1 cană germeni (ex. lucernă/trifoi roşu/broccoli/rapiţă etc.)
 • 1/4 linguriţă piper cayenne măcinat
 • 1 cană miez fiert de dovleac sau zucchini ras
 • 1 lingură ceapă roşie tocată mărunt
 • 1 lingură usturoi tocat mărunt

Se dau pe răzătoare seminţele şi se pun la înmuiat, pentru aproximativ 8 ore, într-o cană cu apă curată.

După aceea, se pun în turmix, se adaugă germenii şi apă cât să obţinem consistenţa dorită.

Restul ingredientelor se adaugă înainte de servire.

SUPĂ DE CEAPĂ

Supă de ceapă:

• 100 grame ceapă (de un fel sau de mai multe feluri)
• 4 linguri germeni de ceapă
• 1 pahar smântână
• 50 grame caşcaval • 2 linguri ulei de măsline
• sare, piper alb

Ceapa tocată foarte mărunt sau dată pe răzătoare se căleşte în ulei, se sărează şi se piperează după gust, apoi se adaugă 700 ml de apă şi se fierbe la foc mic 10-12 minute. Caşcavalul ras se amestecă cu smântâna şi se toarnă în supă . Se mai fierbe câteva minute amestecând mereu. La servire se adaugă germenii proaspeti de ceapă.
Bomba de vitamine 30 ml:

• 3 cutii de germeni (ex. rapiţă , broccoli, lucernă, schinduf, varză rosie , trifoi roşu)
Se stoarce totul în storcător manual sau electric.

SANDVIŞ SIMPLU CU GERMENI

Sandviş simplu cu germeni:

• pâine din făină integrală
• unt
• sare sau vega mix natural• germeni (ex. Ridiche, lucernă, varză roşie, broccoli, ceapă roşie etc.)

Se unge felia de pâine cu unt, se pune un pic de sare şi se presară germeni.

SALATĂ ORIENTUL ÎNDEPĂRTAT

Salată Orientul Îndepărtat

• 50 g germeni de lucernă
• 100 g germeni de fasole mung
• 50 g germeni de floarea soarelui • morcovi
• ţelină
Morcovul se taie bucăţi de 4 cm, după care se feliază, iar apoi se taie totul foarte subţire, în fâşii asemenea scobitoarelor. Frunza de ţelină se taie la fel. Se amestecă într-un bol morcovul, ţelina şi germenii (fasole mung, floarea soarelui şi lucerna).
Se amestecă ingredientele pentru dressing, se pun sare şi piper după gust. La urmă, se toarnă peste salată, se amestecă bine şi se serveşte.

Pentru dressing:
• 2 linguri ulei
• 1 linguriţă coriandru
• 1 lingură suc de lămâie
• ½ linguriţă sos de soia
• 1 linguriţă ghimbir, proaspăt ras sau praf
• piper

SALATĂ FALSĂ DE TON

Salată falsă de ton

• un ardei roşu dulce
• ½ legătură fundă de ţelină tăiată mărunt
• 2-3 linguri de germeni de floarea soarelui sau seminţe de floarea soarelui predat • ¼ cană ceapă roşie tăiată mărunt
• 1 cană germeni de lucernă
• 1 lingură tamari
• 1 lingură unt de nucă
• ¼ cană germeni de fasole mung
• ¼ cană germeni de linte
• ¼ cană pătrunjel verde tăiat mărunt

Se taie ardeiul în două, se scot cotorul şi seminţele, se pun bucăţile într-un bol. Ţelina, seminţele de floarea soarelui şi untul de nucă se macină cu mixerul la viteză medie, până se obţine o pastă. Se adaugă germenii de fasole mung, de linte, ceapă şi pătrunjelul. Se mai mixează totul câteva minute, după care se adaugă şi germenii de lucernă. Se mai adaugă pătrunjel verde şi se serveşte în bolul în care a fost tăiat ardeiul roşu.

SALATĂ CU VALOARE INTEGRALĂ

Salată cu valoare integrală

Această salată conţine din belşug proteine, atât cantitativ cât şi calitativ, deoarece conţine toţi aminoacizii de bază.

Se amestecă următoarele ingrediente:

• ¼ avocado
• 7 castraveţi, feliaţi
• 1 cană germeni de fasole mung • ½ cană dovleac
• 2 linguri germeni de floarea soarelui
• ½ cană legume cu frunze
• 1/8 cană ulei pentru salată cu condimente (cimbrişor, maio rană, tarhon, busuioc)
• 2 roşii sau gogoşari, felii
• puţin miso sau sos de soia

REŢETE CU GERMENI

Reţete cu germeni

• 2 căni germeni de lucernă
• 2 căni germeni de floarea soarelui
• 1 cană germeni de fasole mung
• ½ cană germeni de schinduf • ½ cană sechini tăiat mărunt (sau morcovi)
• 1 ardei roşu dulce
• 1 lingură sos de soia
Într-un bol de salată se amestecă toate ingredientele şi se pot adăuga, după gust, pătrunjel verde, busuioc şi câteva picături de ulei de măsline.

de agaton

Cum se fabrică “pâinea neagră”

5:59 pm, februarie 18, 2013 în Uncategorized de agaton

Cum păcălesc brutarii o ţară întreagă. VEZI cum se fabrică “pâinea neagră”

Pâinea neagră e făcută de fapt din făină albă şi colorată cu malţ. Românii o preferă crezând că e mai sănătoasă, dar în realitate e chiar mai nocivă decât cea albă. Dezvăluiri din interiorul industriei.

Experţii din industria de panificaţie afirmă că 70% din pâinea neagră din România este contrafăcută. Sunt oamenii din piaţă care cunosc afacerea ca pe buzunarele proprii. Explicaţia acestei farse la nivel naţional ţine efectiv de reflexele de consum ale clienţilor şi nu de vreun calcul financiar.

Pâinea neagră autentică are densitatea mai mare, nu e pufoasă, are coaja mai groasă şi mai tare şi se învecheşte mai uşor. Pâinea falsificată, adică din făina albă colorată cu malţ, e pufoasă, are coajă subţire şi rezistă o săptămână pe masa din bucătărie. Dar nu mai are calităţile adevăratei pâini negre. Mai mult, colorantul folosit e un produs sintetic, nefiind un produs biologic pur. Afacerea se rezumă astfel: toţi caută o pâine mai sănătoasă şi se păcălesc, mâncând una artificială.

Un bidon de 5 kg de colorant e vărsat în malaxor

În malaxorul de 100 kg, amestecul e preparat de brutar. Tranşa: 350 de pâini negre de 450 g fiecare. Arată ca acasă, cu o mică diferenţă: cantitatea e mare, amelioratorii pe măsură. Aşteptăm să vedem făină neagră, din aceea cu 72% cenuşă, cum ne-a explicat morarul Vasile Bunescu din Giarmata. Nici vorbă de aşa ceva. Pâinea neagră se face din făină albă şi extract de malţ, un fel de miere groasă care îi dă culoare şi aspect de “pâine ca la bunica”.

Brutarul aduce patru saci cu făină albă, îi deşartă în malaxorul de inox. Adaugă dintr-un bidon metalic “zeama” colorantă. Cinci kilograme. “E extract de malţ” vine explicaţia. Mai pune un kilogram şi jumătate de sare, trei de drojdie, 55 de litri de apă călduţă. Reglează viteza la prima treaptă de viteză, apasă pe buton şi paletele malaxorului încep să se învârtă.

Încet, făina albă devine o cocă de culoare maro închis. “Face culoare, dă coajă crocantă, e 100% natural şi nu veţi avea probleme cu el”, asigură Victor, reprezentantul de vânzări al unei companii din Târgovişte care se laudă că vinde cel mai bun extract de malţ din România. Este importat din Olanda şi costă aproape 2 euro kilogramul.

Diferenţa esenţială dintre pâinea neagră şi cea vopsită

“În mod normal, nu are avea voie să se numească pâine neagră dacă nu este făcută integral din făină neagră”, spune Aurel Popescu, preşedintele Patronatului din Industria de Morărit şi Panificaţie. Românii cumpără de la raft fără să citească eticheta. Dacă ar face-o, ar înţelege că mănâncă pâine albă vopsită. Potrivit lui Viorel Marin, preşedintele Asociaţiei Naţionale a Industriilor de Morărit, doar o treime din pâinea neagră din piaţă este cu adevărat neagră, realizată exclusiv cu făină integrală. Restul este colorată cu tărâţe de grâu sau cu malţ sub formă de extract lichefiat.

Raţiunea pentru care brutarii păcălesc cu pâinea vine din obiceiurile de consum ale noastre: românii vor pâine neagră, pentru că ştiu de la televizor că e sănătoasă, dar o vor pufoasă şi rezistentă mai multe zile, cu coaja subţire. Aşa ceva nu se poate din făina neagră adevărată, confirmă orice morar sau inginer tehnolog de panificaţie.

În schimb, pâinea neagră autentică are un conţinut ridicat de fibre care stimulează digestia şi tranzitul intestinal, protejând colonul. Făina neagră conţine mai multă cenuşă, care îi dă această culoare, închisă, dar şi nutrienţii şi fibrele suplimentare care fac pâinea neagră preferata nutriţioniştilor.

“Dacă făina albă are 55% cenuşă, cea neagră ajunge la 72%”, spune morarul Vasile Bunescu. “Pâinea din făină neagră nu va avea niciodată volumul unei pâini normale. Estetic arată mai rău. La noi se cere pâine pufoasă. Or aceasta nu o poţi face din făină integrală”, mai spune Aurel Marin.

Şi malţul tot la diabet duce

Financiar vorbind, pâinea neagră mincinoasă este ceva mai ieftină. Pentru producerea a 350 de pâini făina neagră ar costa circa 180 de lei. 350 de pâini albe costă doar 130 de lei dar se adaugă şi preţul malţului, economia fiind de 20-30 de lei la 100 kg.

Pâinea neagră corectă ar trebui să aibă pe etichetă informaţii stricte: făină de grâu neagră, apă sare, drojdie. În schimb de cele mai multe ori, pe etichetele de pâine neagră găsim făină albă şi malţ. Gheorghe Mencinicopschi explică însă că şi malţul acesta ar trebui de fapt interzis. Consumat în exces fabvorizează apariţia diabetului, spune specialistul.

“Până acum câţiva ani pâinea neagră se colora cu caramel, care a fost interzis. Ceea ce nu se ştie este că acel caramel a fost înlocuit cu malţ, care în momentul procesării pâinii generează tot caramel”, a declarat Mencinicopschi. Potrivit specialiştilor de la Siguranţa Alimentelor, nimeni nu a investigat dacă malţul este la fel de nociv, după ce caramelul a fost interzis în 2002. “Vom cuprinde în strategia noastră de control şi o verificare a conţinutului de caramel din pâinile cu malţ”, a spus Floare Chiru, adjunctul şefului de la Siguranţa Alimentelor Timiş.

E-URILE DIN PÂINE

Pe etichete: făină de grâu şi malţ în loc de făină neagră

Pâinea comună, pe care o găsim în hypermarket sau la alimentara din colţ, este plină de E-uri. Iată o selecţie:

 • esteri poliglicerici ai acizilor graşi, mono şi digliceride ale acizilor graşi
 • Acid citric, Acid ascorbic, Acid lactic
 • Acetat de calciu, Diacetat de sodiu
 • Lecitina din soia
 • Propilen glicol
 • Glicerina
 • Gumă arabică
 • Carbonat de calciu, Propionat de calciu

Nu toate se găsesc în aceeaşi pâine, însă unele au rolul de întârzia învechirea, altele pur şi simplu să îmbunătăţească gustul pâinii.

Hipermarketurile sunt pline de pâine neagră vopsită cu malţ. Am luat de pe raft o pâine din Arad, ambalată în pungă potocalie, care are notat pe ambalaj o compoziţie formată din făină albă şi făină neagră, iar în paranteză, după aceasta din urmă, este explicată ca fiind “de malţ”. Mai încercăm o pâine, de Timişoara, una cu punga colorată galben: făina de malţ este denumită “neagră”, iar pâinea mai conţine făină de grîu şi ameliorator.

de agaton

Sucul de mere – sanatate la pahar

7:02 pm, februarie 6, 2013 în Hrana Sanatoasa de agaton

Sucul de mere este unul dintre cele mai accesibile sucuri de fructe in orice sezon. In varianta lui simpla, fara adaosuri de zahar, aduce toate beneficiile vitaminelor si mineralelor pe care le contin merele crude.

Puterea antioxidantilor intr-un pahar cu suc

Sucul de mere contine vitamina C, un antioxidamt puternic care ajuta organismul sa lupte cu problemele de sanatate si sa previna aparitia unor tipuri de cancer. Potrivti unui studiu facut in 2008, pe animale de laborator, extractul de mere ar putea preveni aparitia cancerului de piele, de san sau de colon. Este o vitamina importanta si pentru cei care fac sport sau sedinte prelungite la sala de fitness, ajutand organismul sa nu isi piarda energia.

Memorie mai buna cu suc de mere

Odata cu trecerea anilor si creierul imbatraneste, iar memoria ne lasa. Sucul de mere poate ajuta in lupta cu afectiunile degenerative, cum ar fi Alzheimerul. Studiile de laborator au aratat ca sucul de mere ajuta producerea unui numar mai mare de neurotransmitatori (eliberati de nervi in scopul comunicarii cu alti nervi), ceea ce imbunatateste memoria.

Bea suc de mere pentru plamani sanatosi

Sucul de mere este bogat in pectine, substante care ajuta organismul sa se curete de toxine. Pectinele au un efect benefic asupra plamanilor si sunt un ajutor pentru cei care suflera de probleme respiratorii, inclusiv fumatorii.

O digestie corecta cu suc de mere

Desi are mai putine fibre decat un mar crud, sucul de mere este un ajutor pentru tractul digestiv. Contine fibre solubile care pot imbunatati digestia, dar baut in cantitati mari are efecte adverse si poate duce la dereglari.

Pe cat de bune sunt merele si sucul facut din ele, pe atat de periculoase sunt semintele de mar. Acestea contin cianura si sunt otravitoare. Nu trebuie sa te sperii daca ti-au scapat una, doua in suc, dar cu cat sunt mai multe cu atat pericolul este mai mare. Asa ca, atunci cand te pregatesti sa faci suc asigura-te ca ai eliminat toate semintele de la mere inainte sa le storci.

Puteti comanda suc de mere accesand: http://www.trupsisuflet.com/index.php?route=product/category&path=114_41

de agaton

Un miracol numit POLEN

6:15 pm, mai 19, 2012 în Miere si apiterapie de agaton

Articol preluat din Formula AS
“Daca ar disparea albina de pe suprafata globului, omul ar mai avea doar patru ani de trait”

Divina armonie a naturii

Relatia dintre albine si flori reprezinta una din minunile universului, o dovada ca regnul vegetal si animal au fost facute sa traiasca in armonie. “Albinele au nevoie de flori ca sa traiasca si florile au nevoie de albine ca sa rodeasca”, spunea savantul francez Gaston Bonier. Florile produc stropii de nectar dulce spre a le atrage pe albine, care il doresc pentru a-si produce mierea. Drept recunostinta fata de darnicele flori, albinele le aduc multumire, realizand polenizarea de care acestea au nevoie. Ca urmare, se vor produce fructele, legumele, semintele. Plantele se implinesc si au asigurata
supravietuirea ca specie, iar albinele isi fac proviziile necesare pentru intarirea si sanatatea familiei, cat si pentru petrecerea in siguranta a anotimpului rece. Florile si albinele se sustin unele pe altele, spre a continua sa existe. Exista exemplu mai convingator despre armonia asezata in lume de Creator?
Polenizarea realizata de albine determina asemenea sporuri la recolte, incat valoarea acestei activitati exterioare stupului, ignorata oficial astazi, depaseste de 30 de ori valoarea mierii si a productiei de ceara inauntrul stupului. Prin viata lor, albinele sunt implicate covarsitor in existenta a sute de mii de specii din flora Terrei. Pe drept cuvant, Albert Einstein spunea ca: “Daca ar disparea albina de pe suprafata globului, omul ar mai avea doar patru ani de trait”.
Cum plantele produc cu multa generozitate polenul, iar albinele il folosesc ca hrana, o buna parte este transportata la stup. Intr-o familie de albine indatoririle sunt bine stabilite. Unele ingrijesc puietul, altele formeaza suita reginei, altele asigura paza stupului, unele recolteaza nectarul, altele polenul, iar cele mai experimentate culeg rasinile pentru propolis. Albinele care aduc polen, la plecarea din stup, isi incarca gusa cu nectar. Dupa trecerea pe la flori, ele amesteca pudra fina de polen cu acest nectar, spre a forma grauncioarele pe care le transporta in cosuletele de pe picioare. Atunci cand aterizeaza la urdinis, fiecare albina intra in stup incarcata cu cate doua grauncioare de polen.

Cate flori, atatea feluri de polen

Fiecare tip de planta in parte are polenul sau specific, ca aroma, gust, culoare, forma, compozitie. Cum albinele viziteaza toate florile de primavara, vara sau toamna, grauncioarele de polen care ajung in stup vor reproduce diversitatea florala a anotimpului si locului unde traieste acea familie de albine. Ca atare, si polenul recoltat de apicultor are culori, gusturi si arome diferite si, totodata, si principii de vindecare deosebite. Ar fi ideal ca in perioada aceasta de vara, cand natura explodeaza in mii de flori, sa adaugam in hrana noastra cotidiana feluri de polen cat mai deosebite, adevarate daruri de sanatate.
Pe langa polenul poliflor, care provine de la mai multe tipuri de flori si care este si cel mai raspandit si comercializat in farmacii si magazinele naturiste, atunci cand albinele sunt duse intr-un loc unde predomina anumite plante (salcam, paducel, salvie) se obtine un polen predominant al acelei specii. Este greu de garantat ca polenul respectiv este monoflor, caci nimeni nu poate obliga albinele sa viziteze doar anumite flori. De regula, ele zboara la mai multe specii, insa florile care sunt mai abundente sunt si mai frecvent vizitate, deci polenul lor va fi cel mai mult adus la stup.

Polenul albinelor nu produce alergii

Este important de stiut diferenta intre polenul recoltat de albine (numit si entomofil) si polenul purtat de vant (anemofil). Albinele aduna doar polenul care este bun pentru hrana lor, fara a produce efecte nedorite. Ele nu recolteaza polenul care nu este nutritiv. Acele plante care produc polen nedorit nu sunt fertilizate de albine. De aceea, pentru a se putea realiza polenizarea lor, ele folosesc vantul care le poarta polenul de la o planta la alta. Aceste polenuri sunt de dimensiuni foarte mici, sunt usoare si au forme adaptate, incat sa poata fi duse de vant. Polenurile anemofile sunt cele care determina vestitele alergii, in timp ce polenurile recoltate de albine sunt buni nutrienti, fara sa determine alergii, mai mult decat orice alt aliment. In plus, polenul albinelor contine atat vitamina E cat si seleniu, cele doua elemente care actioneaza sinergic contra alergiilor. Asadar, la consumatorii de polen crud in doze de intretinere, reactiile alergice din sezonul febrelor scad cu 20 pana la 40%.

Un panaceu universal – polenul crud

Faptul ca albina amesteca pudra de polen cu nectar regurgitat, spre a forma granulele, este esential pentru sanatate. S-a descoperit prin cercetarile de laborator din ultimul timp ca polenul crud reechilibreaza flora bacteriana normala a intestinelor. Din acest punct de vedere, putem considera polenul crud similar cu iaurtul de cea mai buna calitate, protejeaza intestinele contra bacteriilor patogene, carora le inhiba dezvoltarea, scade absorbtia de colesterol din intestine, ofera protectie contra cancerelor hormonodependente (cancer de san, cancer de prostata).

Raiul albinelor – o pajiste inflorita

De asemenea, flavonoidele din polen contribuie la diminuarea pierderii de calciu din oase, prevenind osteoporoza, in vreme ce calciul si vitamina D, pe care le contine in cantitati importante, sunt implicate in intretinerea tesutului osos.
Polenul imbunatateste si activitatea creierului. Este foarte util pentru persoanele care desfasoara munca intelectuala, deoarece le creste capacitatea de lucru si scade fenomenele de oboseala, reduce efectele stresului, diminueaza depresia psiho-emotionala. Acei oameni care obisnuiesc sa ia polen sunt mai voiosi si mai optimisti.
Precautii de administrare

Polenul reprezinta una dintre cele mai importante surse de proteine vegetale, atat cantitativ, cat si calitativ. Toti aminoacizii esentiali sunt prezenti in polen. Mare parte dintre proteinele polenului sunt sub forma de aminoacizi, adica direct absorbabili in tubul digestiv, fara a mai necesita vreun efort digestiv. Continutul ridicat de proteine impune o mica precautie la administrare, necesara pentru confortul pacientului. Proteinele, odata ajunse in stomac, stimuleaza secretia gastrica. Din acest motiv, daca persoana nu a mancat nimic, daca are deja o sensibilitate gastrica si este incepatoare in folosirea polenului, poate aparea o senzatie de arsura; manifestarea este mai frecventa daca se foloseste polen uscat. Spre a evita aceasta neplacere, este indicat ca cei care nu au mai luat polen, atunci cand incep administrarea lui, pentru o vreme sa il ia dupa ce au mancat si sa inceapa cu doze mai mici. Daca a trecut o vreme si s-au obisnuit, pot trece la administrarea pe stomacul gol, adica asa cum el se absoarbe cel mai bine. Chiar si cei care au avut gastrite sau ulcere isi pot permite acest lucru, intrucat polenul crud hraneste si intretine mucoasa gastrica.

Un tezaur de vitamine si minerale

In polen se gasesc toti micronutrientii atat de importanti pentru sanatate care lipsesc, de regula, din alimentele moderne, datorita supraprocesarii lor. In polenul crud sunt prezente atat vitamine lipo-solubile (A, cu carotenoizi numerosi, D, E, K), cat si vitamine hidro-solubile (C, B1, B2, B3, B5, B6, B12). Toate mineralele prezente in corpul omenesc sunt prezente si in polen; intre ele sunt de mentionat fierul, calciul, zincul, magneziul, seleniul, fosforul. De asemenea, contine enzime si pro-enzime. Un organism care are orice carenta de micronutrienti si-o poate compensa din polen. Si diabeticii pot lua polen, desi acesta contine si glucide (in medie 20-30%). S-a demonstrat ca administrarea a 2-3 lingurite de polen pe zi, la diabetici, ajuta la obtinerea si intretinerea unui nivel glucidic mai bun, la reglarea tuturor functiilor corpului si obtinerea unei stari generale de bine.

Pasunile naturale ale Romaniei fac ca mierea noastra sa fie de exceptie

Prin continutul de proteine de calitate, fier si vitamina B12, polenul le este indicat si persoanelor cu anemie sau astenie, in special asociat cu laptisorul de matca. Este util in oboseala cronica (chiar si pentru reducerea nedoritelor cearcane), la persoane debilitate, copii hipotrofici, subponderali, la cei cu retarduri de la nastere.
Foarte importanta este prezenta in polen a rutinei, numita si rutozid sau vitamina P. Ea are rol de trofic al peretelui vascular si antiagregant plachetar. Astfel, polenul se face util persoanelor cu afectiuni cardio-vasculare, inclusiv accidente vasculare cerebrale, infarcte miocardice acute sau cronice, arteriopatii cronice obstructive, afectiuni diverse ale vaselor mici, cat si ale sistemului venos, cu risc de tromboze. Prin bogatia sa in proteine si vitamine, polenul este si un excelent trofic hepatic.
Din punct de vedere hormonal, unele persoane se tem de incarcatura polenului in hormoni masculini. De fapt, aceasta este o idee invechita, ce porneste de la faptul ca polenul reprezinta celula sexuala masculina a plantei. Practic, aceasta idee a fost infirmata de cercetarile biochimice asupra plantelor. In fapt, prin efectele sale nutritive profunde si complexitatea sa, stimularea este mai mult functionala decat hormonala. Polenul ajuta la intretinerea potentei si la recuperarea functiei reproducatoare masculine, fiind util in infertilitatea masculina. Dar se foloseste si la femeile cu infertilitate, deoarece hraneste bine toate tesuturile reproducatoare.

Polenul si laptisorul de matca: unde-s doi, puterea creste

Daca polenul este administrat impreuna cu laptisorul de matca crud, toate efectele polenului sunt amplificate, iar cele ale laptisorului sunt desavarsite. Polenul si laptisorul actioneaza sinergic, se sustin unul pe celalalt, completandu-se si imbunatatind intreaga lucrare asupra organismului aceluia care le consuma, orice problema ar avea acesta.
Pentru barbati, este foarte important efectul asupra prostatei. Sunt deja numeroase studii facute in laboratoare din multe parti ale lumii, prin care s-a dovedit eficienta lui in tratarea atat a adenoamelor de prostata, cat si a cancerelor de prostata. La barbatii sanatosi, care il iau in mod curent, polenul intretine buna functionare a prostatei, prevenind hipertrofierea si imbolnavirea acesteia.

Polen crud – polen uscat

Polenul crud este acela care imediat dupa ce a fost luat din recoltatorul atasat stupului este trecut in congelator, pentru pastrare.

Pana in ultimii ani, modalitatea uzuala de pastrare peste an era sa fie uscat. Nimeni nu pune la indoiala beneficiile pe care le aduce, dar atunci cand se usuca la caldura, se distrug lactobacilii, bifidobacilii, drojdiile, o mare parte din vitamine, enzime, pro-enzime, deci actiunile polenului sunt reduse. La polenul crud, tinut in congelator, aceste proprietati sunt conservate, iar gustul si aromele sunt mult mai placute. Scos din congelator, nu se degradeaza foarte repede, poate rezista aproximativ 10 zile.
Administrarea polenului este ideal sa se faca dimineata, dar uneori se poate imparti in mai multe portii. Cand sunt probleme de sanatate, se pot administra doze de 4-6 lingurite obisnuite pe zi sau mai mult, in functie de problemele fiecarei persoane. Este bine sa se inceapa cu 2 lingurite pe zi si sa se creasca progresiv, pana la doza optima, care se pastreaza constanta o vreme. Dupa ce s-au acoperit posibilele carente si s-au echilibrat functiile corpului, se poate trece la doza normala de intretinere a unei persoane sanatoase.
Cantitatea utila pentru cei sanatosi este considerata de 15 g/zi, adica aproximativ 3 lingurite obisnuite. La copiii mai mici, ajung 2 lingurite pe zi, iar la cei sub un an, 1/2-1 lingurita pe zi. Ar fi suficient sa se ia cate 5 zile, in fiecare saptamana. Cantitatea utila pentru cei sanatosi este considerata de 15 g/zi, adica aproximativ 3 lingurite obisnuite. La copiii mai mici, ajung 2 lingurite pe zi, iar la cei sub un an, 1/2-1 lingurita pe zi. Ar fi suficient sa se ia cate 5 zile, in fiecare saptamana.Barbatii pot lua chiar si zilnic, toata viata. E ideal ca polenul sa fie dublat de laptisorul de matca, mai ales pentru intretinere la femei, de exemplu, cate 1-3 ml/zi, 5-7 zile pe luna.
Ca modalitate de administrare, in general, polenul este bine sa fie dizolvat. Daca este luat simplu sau doar amestecat cu miere, tubul digestiv nu reuseste sa absoarba intregul continut nutritiv (mai ales in cazul polenului uscat) si o parte se elimina odata cu fecalele, ceea ce constituie o nefericita pierdere. Daca este pus la dizolvat, cu 20-30 minute inainte de administrare, el se va absorbi 100%. Se poate dizolva bine in mai multe feluri de fluide: apa cu suc proaspat de lamaie, iaurt (kefir, sana, lapte prins), bors, sucuri proaspete din fructe si/sau legume. Pentru placerea gustului poate fi adaugata miere.
Tratamentul tumorilor

In privinta pacientilor cu tumori, am mai amintit despre triada de aur propolis – zeolit – laptisor de matca, care are efecte terapeutice foarte puternice. Iar polenul in combinatie cu ele aduce suportul nutritiv cu micronutrienti si cu hranire functionala, asa de necesara intr-o afectiune atat de grea. La acesti pacienti, in special la cei care urmeaza chimioterapie, combinatia numita sustine ficatul greu incercat, moduleaza imunitatea, energizeaza.
Unele persoane se intreaba daca polenul nu hraneste si tumorile. Raspunsul e clar: nu, polenul nu hraneste tumora, la fel cum nici alimentele sanatoase nu o fac. Doar alimentele denaturate, superprocesate si aditivate chimic sunt surse de producere si de intretinere a tumorilor. Din teama exagerata de a nu hrani tumora, nu trebuie sa spoliem intreg corpul de principiile nutritive necesare, caci va fi slabit in fata bolii, care il poate dobori.

Lan de cicoare

Polenul este un nutrient functional, ca si laptisorul de matca. Lipsit practic de toxicitate, el este deja recunoscut drept aliment in unele tari, precum Franta, Belgia, Uruguay. In apiterapia internationala, este deja faimos experimentul facut in 2009, pe propria persoana, de catre Antonio Couto, un apifitoterapeut experimentat din Portugalia. El a tinut o api-dieta, constand din polen si miere in principal, alaturi de putin laptisor de matca, propolis si sucuri proaspete de fructe. A mancat timp de 6 luni de zile cate 250 grame de polen crud pe zi, repartizat la cele 3 mese, impreuna cu cele mentionate mai sus. In acest timp, analizele de sange si functiile corpului au fost normale, greutatea a scazut cu 6-7 kg (de mentionat ca pornise de la o greutate normala), se simtea foarte bine din toate punctele de vedere, era energic si lucra normal. A oprit aceasta dieta nu fiindca nu ar mai fi rezistat, ci deoarece a considerat ca scopul a fost atins, anume – de a demonstra ca se poate trai la parametri normali chiar si numai cu produse apicole.
Eu insami, impreuna cu sotul meu, trecand in acest an printr-o lunga perioada de munca de mare intensitate, am luat din ianuarie si pana in iulie cate 50 grame de polen pe zi si cate 8-10 grame de laptisor de matca. Efectul a fost ca am reusit sa ne desfasuram normal activitatea, cu energie, fara probleme de sanatate sau oboseala. Si fara nici o reactie secundara.
La administrarea de durata a polenului si laptisorului am mai observat la pacientii nostri cum se normalizeaza, pas cu pas, aspecte care nu erau in prim-planul atentiei de la inceput. De exemplu, parul de pe cap s-a indesit si si-a recapatat vigoarea. Parul de pe corp, la femei, a crescut mai putin si mai rar, iar la barbati s-a fortifiat, in cazurile in care era necesar.
Din punct de vedere genetic, polenul, ca celula tanara reproducatoare, aduce acizi nucleici de cea mai buna calitate, integri in intreaga lor structura informationala, cat si la capete (numite telomeri). Degradarea telomerilor in orice organism viu este asociata cu procesele de imbatranire. Acelora care il consuma, polenul le aduce telomeri noi spre sustinerea celor depreciati din celulele proprii. Mai mult, aduce informatie naturala proaspata, nealterata, cat si energie vitala curata, regeneratoare. Pastreaza tineretea la cei sanatosi si ii ajuta pe cei care au afectiuni genetice.
Viata plantelor nu ar fi posibila fara polen. Viata omului nu ar fi posibila fara plante. Polenul genereaza viata in toate sensurile cuvantului, in ciclurile naturale ale globului terestru, cat si in randurile acelora care il consuma drept aliment. O albina viziteaza peste 300 de flori pentru a colecta o granula. Cata ravna le-a daruit Dumnezeu, ca sa ne daruiasca o singura lingurita de polen

de agaton

Saveurs Attitudes, gama de alimente cu indice glicemic redus

6:36 pm, mai 11, 2012 în Uncategorized de agaton

Ce este indicele glicemic?

Indicele glicemic (IG) este masura impactului unui gram de glucide continute de un anumit aliment, asupra glicemiei (nivelului glucozei in sange, masurat in g/L).
Este masurat pe o scala de la 1 la 100, unde 100 este atribuit unui gram de glucide sub forma de glucoza, considerate a avea impactul cel mai puternic asupra glicemiei.

Categorii de alimente in functie de IG
Alimente cu indice glicemic scazut (sub 55): morcov crud (16), ciocolata neagra cu continut de cacao de min. 70% (22), prune (39), mango (51)
Alimente cu indice glicemic mediu (55 – 70): caise (57), smochine dezhidratate (61), ananas (66)
Alimente cu indice glicemic ridicat (70 – 100): briose (77), piure de cartofi (91), paine din faina alba (95)

De ce sa ne mentinem glicemia sub control?
Mentinandu-ne glicemia sub control prin intermediul monitorizarii IG al alimentelor pe care le consumam zi de zi, beneficiem de:
• igiena de viata superioara
• alimentatie sanatoasa
• ajutam functionarea normala a pancreasului
Cum sa ne mentinem greutatea sub control cu ajutorul IG
Asa cum se afirma si in articolul de pe site-ul www.sfatulmedicului.ro, “dieta cu indice glicemic scazut nu este o dieta saraca in carbohidrati si nici in grasimi si nu necesita reducerea portiilor zilnice de mancare si nici calculul cu atentie al caloriilor consumate. Mai degraba, scopul sau este de a ajuta o persoana sa aleaga carbohidratii necesari pentru a mentine o glicemie adecvata si sa contribuie la pierderea in greutate si o stare mai buna de sanatate”.
Printre adeptele celebre ale dietei cu indice glicemic scazut se numara Sharon Stone, Naomi Campbell si Kylie Minogue.

Este util de stiut ca…
Nu este obligatoriu ca glucidele ingerate in decursul unei zile sa provina numai de la alimente cu IG scazut.
Regula de aur este sa echilibram si sa uniformizam cat mai mult posibil consumul de glucide in decursul unei zile.
Echilibrare: Nu trebuie sa evitam cu orice pret alimentele cu IG ridicat, insa trebuie sa le consumam in cantitati mai mici si mai ales in combinatie cu alimente cu IG scazut.
Uniformizare: Ideal ar fi sa consumam cel putin 3 alimente cu IG scazut pe zi, preferabil unul la fiecare masa.

Saveurs Attitudes

Firma Naturgie din Franta a ales sa faca posibila aplicarea conceptului de alimentatie bazata pe IG in viata de zi cu zi, prin crearea de produse cu IG optimizat, de calitate exceptionala.
In demersurile sale de a crea si oferi consumatorilor o gama de produse cu IG optimizat cat mai diversificata, Naturgie colaboreaza indeaproape cu echipa de cercetatori a reputatei prof. Jennie Brand-Miller, personalitate de talie mondiala in materie de cercetare in domeniul IG.

Naturgie optimizeaza IG al produselor sale prin:
• folosirea de materii prime cu IG scazut (ingrediente bio ori de cate ori este posibil)
• eliminarea la maximum a zaharozei si glucozei din produse
• pastrarea unui continut cat mai bogat in fibre
• procesare in vid si la temperaturi joase cat de mult posibil, pentru a preveni degradarea zaharurilor naturale prezente in materiile prime, si pentru a retine cat mai mult din aroma naturala si din continutul original de vitamine
Calitatea exceptionala a specialitatilor din fructe (gemuri) fara zaharuri adaugate din gama Saveurs Attitudes, produse de Naturgie, este conferita de o experienta de peste 40 de ani in producerea gemurilor
Cu 20 de ani in urma Naturgie era prima companie care reusea sa aduca pe piata gemuri din fructe fara zaharuri adaugate
Gemul BIO de caise produs de Naturgie a primit trofeul “Cel mai bun gem bio al anului 2007” acordat de Ghidul de cumparaturi bio (Acheter Bio) publicat in 2007 de catre editura Hachette Pratique.
Pe langa specialitati de fructe 100% (gemuri), gama Saveurs Attitudes mai ofera ciocolata neagra cu continut ridicat de cacao (71%, 85%, 99%), indulcitori naturali (sirop de agave), produse din cereale integrale (biscuiti, crackers) etc.
In opinia dlui Prof. Univ. Dr. Gheorghe Mencinicopschi (Institutul de Cercetari Alimentare), alimentele cu indige glicemic redus din gama Saveurs Attitudes se adreseaza:
• Persoanelor cu afectiuni diabetice (este recomandata consultarea medicului curant pentru alegerea produselor si a cantitatilor aferente)
• Femeilor insarcinate pentru a reduce riscul de aparitie a diabetului post-natal
• Persoanelor interesate de dieta cu indice glicemic scazut
• In general persoanelor interesate de un stil de alimentatie sanatos, care sa optimizeze nivelul glicemiei, extrem de important pentru mentinerea unei stari de sanatate durabila”

Pagina 1 din 212