Scrisoare de la un profesor de religie.

8:24 pm, decembrie 24, 2012 în Uncategorized de agaton

Scrisoare către “oamenii mari”-BUCURIILE CRĂCIUNULUI

de Danion Vasile

Stimati părinti (as vrea să vă spun “iubiti părinti”, dar deoarece nu ne cunoastem folosesc o formulă sobră), vă scrie un profesor de religie.

Vă scriu pentru că am simtit nevoia să vă vorbesc în repetate rânduri. Am fost profesor de religie la o scoală generală, la o scoală postliceală, si mai nou tin ore la o grădinită crestină: am avut ocazia să cunosc un număr foarte mare de copii, de la trei până la peste douăzeci de ani, si prin intermediul copiilor, mai mult sau mai putin, i-am cunoscut si pe unii părinti.

E trist că Nasterea Domnului s-a transformat din pricină a bucuriei de Crăciun în pretext al bucuriilor de Crăciun. Adică sub masca unei sărbători duhovnicesti, oamenii îsi fac cele mai ciudate pofte, îsi împlinesc cele mai rafinate patimi.

E interesant faptul că multi comercianti americani au renuntat să numească Crăciunul cu denumirea traditională, “Christmas”, numindu-l mai nou “X-mas”… E mult mai potrivit numele de “X”-mas decât numele de “Crăciun”.

De Crăciun nu ar trebui să se facă petreceri destrăbălate. Si totusi se fac.
Aceia nu sunt crestini decât cu numele. Credinta crestină nu tine numai cât e postul. Cine e crestin, e crestin si în posturi, si în afara posturilor. E crestin tot timpul.

Si crestinul e cumpătat nu numai în post, ci tot timpul. Crestinul e de fapt într-un post continuu, care tine până la sfârsitul vietii pământesti.

Aceasta nu înseamnă că el nu stie să se bucure de bunătătile pe care le primeste de la Dumnezeu. Stie să se bucure, dar păstrează măsura în toate.

Stie să se bucure, si Îi multumeste lui Dumnezeu pentru ele. Dar nu se lasă robit de ele. Nu se lasă dominat de ele.

Crestinii pentru care sfârsitul postului înseamnă începutul desfrâului nu sunt crestini. Da, sunt oameni care după ce au postit tot postul o tin până la Bobotează numai în chefuri, numai în betii. Dar acesti oameni nu sunt crestini.