Un nou Seminar de Medicina si Teologie, la Bistrita

10:18 am, mai 14, 2011 în Uncategorized de admin

Cel de-al X-lea Seminar de Medicina si Teologie se desfasoara in perioada 13-15 mai in municipiul Bistrita. Teologi, medici, profesori, cercetatori si alti specialisti din tara si strainatate vor dezbate cele doua teme stabilite pentru aceasta editie: „Contractul pentru ingrijiri medicale” si „Medicina si spiritualitate in abordarea pacientului terminal”. Simpozionul va fi deschis in aceasta dupa-amiaza, de la ora 17.00, cand sunt invitati sa conferentieze presedintele Curtii Constitutionale a Romaniei, judecatorul Augustin Zagrean, un alt reprezentant al institutiei, judecatorul Toader Tudorel, precum si avocati si profesori in Drept.Sambata dimineata, invitatii vor participa la o slujba de Te Deum, dupa care vor continua discutiile pe cea de-a doua tema, fiind moderate de Inaltpreasfintitul Parinte Andrei, Arhiepiscopul si Mitropolitul Clujului, prof. univ. dr. Vasile Astarastoaie din Iasi si de pr. prof. univ. dr. Ioan Chirila, decanul Facultatii de Teologie Ortodoxa din Cluj-Napoca. Intre cei care vor sustine conferinte ii amintim pe Preasfintitul Vasile Somesanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Clujului, pr. prof. univ. dr. Stelian Tofana de la Facultatea de Teologie Ortodoxa din Cluj-Napoca, prof. Heinrich Schnatmann, Internationales Bildungs und Sozialwerk.e.V., Germania, lect. univ. dr. Andreea Bandoiu, Hospice „Sfanta Irina”, Bucuresti.

De-a lungul timpului, temele luate in discutie in cadrul Seminarului de Medicina si Teologie au abordat mereu probleme cu care se confrunta medicina in respectivele momente, alte probleme de actualitate fiind alese pentru aceasta editie, dupa cum explica directorul Spitalului Judetean Bistrita-Nasaud, Mircea Gelu Buta, organizator al manifestarii: „Sunt 10 ani de dezbateri, de interogatii. Anul acesta am ales doua astfel de teme, este vorba de Etica contractului de ingrijiri medicale, o discutie care atrage importanti juristi din Romania, ca sa lamureasca ideea contractului medical. In cea de-a doua zi, discutia se va axa pe Medicina si spiritualitatea ingrijirii pacientului terminal, o discutie care vrea sa lamureasca ce se intampla atunci cand tehnica medicala se dovedeste depasita, ce trebuie sa facem cu omul bolnav”.

Seminarul de Medicina si Teologie este organizat sub egida Arhiepiscopiei Vadului, Feleacului si Clujului, a Facultatii de Teologie Ortodoxa din Cluj-Napoca, a Universitatii Babes-Bolyai, a Universitatii de Medicina si Farmacie din Iasi si a Spitalului Judetean de Urgenta Bistrita.