Bema Apostolului Pavel din Samotracia

6:22 pm, august 1, 2011 în Locuri de pelerinaj, Sfinti de admin

Samotracia este o insula aflata in nordul Marii Egee. In Noul Testament, Samotracia este mentionata in Fapte 16:11, ca loc pe unde a trecut Sfantul Apostol Pavel in timpul celei de-a doua calatorii misionare: “Pornind cu corabia de la Troa, am mers drept la Samotracia, iar a doua zi la Neapoli”.

Faptele Apostolilor consemneaza ca, dus de catre Duhul, Apostolul Pavel a traversat prin Samotracia in Macedonia, ajungand la Neapoli, calatorind mai intai la Filipi, iar mai apoi, prin Amfipolis si Apolonia, catre Tesalonic si Veria (Fapte 16:9-17-14).

Orasul Palaiopoli, situat in capatul nordic al Samotraciei, reprezinta locul unde se presupune ca a ancorat vasul pe care se afla Apostolul Pavel, in timpul noptii, cand o incursiune pe uscat ar fi putut avea loc. Desi nu exista marturii care sa ateste acest lucru este totusi foarte posibil ca pe tarmul acestei insule, Sfantul Apostol Pavel sa fi pasit pentru intaia data in Grecia si Europa.

Deoarece multi crestini din intreaga lume viziteaza Samotracia, in cadrul pelerinajelor, in incercarea de a urma pasii Sfantului Apostol Pavel, Mitropolitul Antim al Alexandropolisului, a decis ca langa orasul Palaiopoli (unde exista cea mai veche biserica de pe intreaga insula inchinata Sfantului Apostol Pavel), sa fie ridicat un monument care sa marcheze trecerea Apostolului Neamurilor prin acest loc.

Monumentul, numit “Bema sau Tronul Apostolului Pavel” a fost sfintit pe 4 mai 2008. In fiecare an, in noapte dintre 28 si 29 iunie, in acest loc are loc o slujba de priveghere pentru praznicul Sfintilor Apostoli Petru si Pavel.

Bema Sfantului Apostol Pavel are in centru o masa precum cea din altarul bisericilor. Pe pereti intalnim mozaicuri ce infatiseaza activitatea misionara a Apostolului, impreuna cu versetul din Fapte 16:11, in mai multe limbi.

Samotracia – Istoric

Samotracia, insula ce are un relief predominant muntos, a fost locuita cel mai devreme in perioada neolitica, de catre populatii din regiunea Traciei.. De aici si numele acesteia, Samotracia, care insemna “cel mai inalt loc tracic”.

Colonistii greci au ajuns pe insula in jurul anului 700 i.Hr. Un secol mai tarziu, Samotracia a atins apogeul din punct de vedere economic, cand puterea sa navala i-a permis sa intemeieze puternice colonii comerciale pe uscat. Desi dupa numai un secol puterea acesteia avea sa se diminueze , faima Sanctuarului Marilor Zei a facut ca Samotracia sa fie cunoscuta ca centru al vietii religioase in nordul Marii Egee. Marii Zei au fost initial, zei gemeni cunoscut sub numele Cabeiri sau Kabeiroi, fiind cei mai temuti zei ai lumii subpamantene. Din secolul al IV -lea i.Hr, acestia au fost identificati cu patru zei: Hermes, Hades, Demetra, si Persefona.

In ultima perioada a existentei sale, centrul cultului din cadrul acestui sanctuar, a fost zeita Cibela. Misterele legate de cultul acestor zei au rivalizat cu renumitele mistere de la Eleusis. Potrivit lui Plutarh, atat Filip al Macedoniei, cat si sotia sa Olimpia au fost initiati aici in aceste mistere. De asemenea, Herodot si Regele Lisandru al Spartei au fost initiati in mistere din Samotracia.

In 340 I.Hr. Samotracia a devenit parte a regatului Macedonean, perioada in care au fost ridicate o serie de cladiri la Sanctuarul Marilor Zei de catre Filip al II-lea si succesorii sai. Ulterior, insula a intrat sub ocupatie romana. Cunoscuta statuie “Nike din Samotracia” (acum in Muzeul Luvru) a fost ridicata aici de catre Demetrius Policrates aproximativ in anul 300 i.Hr.

De-a lungul secolelor, Samotracia a fost in mare parte independenta, datorita sanctuarului sacru, insa, in anumite perioade, a servit ca baza navala pentru atenieni, traci si macedoneni. Dupa un cutremur puternic din anul 200 Samotracia a intrat intr-o perioada de declin si, odata cu patrunderea crestinismului, misterele au incetat sa-si piarda din importanta, pana in secolul al IV-lea cand cultul idolatru a incetat.

Din secolul al VII-lea Samotracia este cunoscuta ca o insula saraca si slab populata. Singura sa functie era aceea de loc de exil pentru cetatenii Imperiului Bizantin. In 1459 Samotracia a intrat sub dominatie otomana. In anul 1912 a fost restituita Greciei. In prezent, Samotracia are aproximativ 3000 de locuitori.