Sinaxa Romanilor Sinaxa Abc Sinaxa Apologetica Sinaxa Istorica Sinaxa Familiei Sinaxa Copiilor Sinaxa Medicala Sinaxa Pelerinilor Sinaxa Iconarilor Sinaxa Psaltica Sinaxa Trup si Suflet Sinaxa Trup si SufletDoamne ajută! Bine ai venit în cadrul Sinaxei.
Te rugăm să îți creezi un cont nou sau să te autentifici în secțiunea din dreapta.
După înregistrare poți contribui cu articole noi în cadrul Sinaxei.de admin

[Video] Muzica si influenta ei asupra sufletului

7:06 pm, ianuarie 6, 2014 în Fără categorie de admin

de admin

Paraclisul Maicii Domnului

2:49 pm, decembrie 17, 2011 în Paraclisul Maicii Domnului de admin

de admin

Grupul psaltic Tronos in Bucovina

10:40 am, octombrie 9, 2011 în Psalti de admin

de admin

Parintele Meletie Sikiotis

11:53 pm, martie 16, 2011 în Psalti de admin

Multi monahi athoniti s-au remarcat in secolul trecut in calitate de interpreti si autori ai cantarilor bisericesti. Printre acestia se numara si parintele Meletie Sikiotis (1907-2000), un remarcabil caligraf si profesor de muzica bizantina si iconografie.

Parintele Meletie Sikiotis a vietuit in Muntele Athos de la varsta de 17 ani, deprinzand inca dintru-nceput stilul traditional al cantului bizantin athonit. A trait langa parinti minunati precum diaconul Dionisie Firfiris, diaconul Ioan si altul, care l-au considerat pe parintele Meletie ca povatuitor si profesor al lor.

Incepand cu 1953, parintele Meletie a fost profesor de muzica bisericeasca bizantina si arta iconografica in cadrul Athoniadei din Careia. Toate lucrarile sale muzicale, pe care intotdeuana a evitat sa le publice, au fost scrise mai ales pentru elevii Academiei Athonite.

Unul dintre elevii sai evoca astfel personalitatea parintelui: ” Mi-l amintesc pe parintele Meletie din perioada in care am invatat in cadrul Academiei Athonite, 1992- 1996. Era un monah tacut, plin de har si inteleciune. Avea o voce placuta, dulce. Chiar daca era foarte batran, continua sa vina la scoala zilnic pentru a le impartasi elevilor din darurile care ii fusesera oferite lui. Nu numai pe mine m-a influentat si pe elevii generatiei mele, ci in deceniile de slujire in cadrul Athoniadei, foarte multe generatii de elevi au primit mostenirea sa.”

de admin

Troparul Sfântului Nectarie

8:42 pm, martie 10, 2011 în Tropar de admin

de admin

Axionul Întâmpinării Domnului

8:31 pm, februarie 3, 2011 în Fără categorie de admin

de admin

Gheronda Iosif Vatopedinul a zâmbit după moarte. Zâmbet din Eternitate.

5:16 pm, ianuarie 29, 2011 în Sfinți de admin

de admin

Sfantul Ioan Cucuzel – cantaretul de la Marea Lavra

6:20 pm, ianuarie 15, 2011 în Sfântul Ioan Cucuzel de admin

Sfantul Ioan Cucuzel, numit si “cel cu glas ingeresc”, a trait in manastirea athonita Marea Lavra, intre anii 1280-1360, in vremea imparatului Alexie Comneanul. Sfantul s-a nascut in localitatea Dirrachia – Dirahion, in Bulgaria. Orfan de tata, mama lui l-a dat la scoala, spre a invata stiinta sfintelor carti. Inscris la scoala imperiala de cantareti bisericesti din Constantinopol, tanarul psalt va deveni cel mai bun din generatia lui.

Imparatul, cucerit de minunata lui voce, il va numi pe tanarul Ioan protopsalt al maretei catedrale bizantine. Cantaretul isi va capata numele de “Cucuzel” tot in vremea petrecerii in Constantinopol. Se povesteste cum odata sfantul a fost intrebat ce a mancat la cina, intrebare la care el a raspuns “fasole si mazare” (aceste cuvinte se traduc prin “koukouzelis”).

Tanarul nu isi dorea sa se casatoreasca, ci dorea mai mult sa se retraga in liniste, spre nevointa si viata bineplacuta lui Dumnezeu. Astfel, Domnul va randui ca Ioan sa-l cunoasca pe egumenul unei manastiri athonite, aceasta intalnire avand drept rezultat plecarea sa in Sfantul Munte Athos.

Intr-una dintre vizitele monahale din Athos, in cetatea bizantina, tanarul Ioan il va intalni pe egumenul de la Manastirea Marea Lavra, venit in capitala cu niste probleme manastiresti. Castigat fiind de dragostea si smerenia batranului, Ioan Cucuzel il va urma pe acela in Sfantul Munte Athos. Egumenul il va lua cu sine pe tanar, fara a sti cine era el, si il va tunde in monahism, randuindu-l ca pastor la turma de capre a manastirii.

Tanarul isi ascundea de toti darul sau cel mare, spre a se pazi de mandrie si de lauda. Din randuiala lui Dumnezeu insa, intr-o zi anume, egumenul il va descoperi pe tanarul Ioan Cucuzel, cantand pe camp. Un pustnic, privind afara din pestera, il vazu pe Sfantul Ioan Cucuzel cantand, iar tapii nepascand si privind la el. Pustnicul il anunta imediat pe egumen. Impresionat de minunata lui voce, daruita de Dumnezeu, egumenul il va ruga sa cante in biserica cea mare a manastirii. Cu greu imparatul s-a invoit a-l lasa pe Ioan in Sfantul Munte, despartindu-se astfel de minunatele lui cantari.

Odata, dupa ce a cantat un acatist  in fata icoanei Maicii Domnului, calugarul s-a invrednicit de o mare minune. Maica Domnului i s-a infatisat si i-a spus cuvintele acestea: “Bucura-te, Ioane, si nu te opri din cantat, iar pentru aceasta eu nu te voi uita.” Apoi, ii puse in mana o moneda de aur si disparu. Moneda a fost asezata langa icoana si multe minuni s-au intamplat inaintea acelei icoane, numita mai apoi Maica Domnului Cucuzelita. Icoana este praznuita in data de 1 octombrie si in a zecea vineri dupa Sfintele Pasti.

Maestrul protopsalt Ioan Cucuzel a scris mai multe lucrari. Dintre acestea, le amintim pe urmatoarele: “O carte scrisa cu voia lui Dumnezeu si cuprinzind tipicul slujbelor bisericesti”, “Tipicul slujbelor”, “De la Inceputul Vecerniei pana la sfarsitul Sfintei Liturghii” si “Stiinta cantarii si notele muzicale cu pozitia mainii si toate aranjamentele cantarii.” Sfantul a mai scris si o carte de teorie psaltica, numita “Arta psaltica”.

Sfantul Ioan Cucuzel este cunoscut ca fiind pazitorul psaltilor si al cantaretilor bisericesti. Sfantul Ioan este cel mai mare dezvoltator al muzicii psaltice. Cea mai cunoscuta lucrare a sfantului este cantarea “De demult prorocii”.

Sfantul Ioan Cucuzel a fost inmormantat in Biserica Sfintii Arhangheli, zidita langa chilia in care si vietuise, langa Marea Lavra.

Sursa: crestinortodox.ro