Parintele Meletie Sikiotis

11:53 pm, martie 16, 2011 în Psalti de admin

Multi monahi athoniti s-au remarcat in secolul trecut in calitate de interpreti si autori ai cantarilor bisericesti. Printre acestia se numara si parintele Meletie Sikiotis (1907-2000), un remarcabil caligraf si profesor de muzica bizantina si iconografie.

Parintele Meletie Sikiotis a vietuit in Muntele Athos de la varsta de 17 ani, deprinzand inca dintru-nceput stilul traditional al cantului bizantin athonit. A trait langa parinti minunati precum diaconul Dionisie Firfiris, diaconul Ioan si altul, care l-au considerat pe parintele Meletie ca povatuitor si profesor al lor.

Incepand cu 1953, parintele Meletie a fost profesor de muzica bisericeasca bizantina si arta iconografica in cadrul Athoniadei din Careia. Toate lucrarile sale muzicale, pe care intotdeuana a evitat sa le publice, au fost scrise mai ales pentru elevii Academiei Athonite.

Unul dintre elevii sai evoca astfel personalitatea parintelui: ” Mi-l amintesc pe parintele Meletie din perioada in care am invatat in cadrul Academiei Athonite, 1992- 1996. Era un monah tacut, plin de har si inteleciune. Avea o voce placuta, dulce. Chiar daca era foarte batran, continua sa vina la scoala zilnic pentru a le impartasi elevilor din darurile care ii fusesera oferite lui. Nu numai pe mine m-a influentat si pe elevii generatiei mele, ci in deceniile de slujire in cadrul Athoniadei, foarte multe generatii de elevi au primit mostenirea sa.”