Un gand pentru ziua de azi: Spitele rotii – privite ca model duhovnicesc.

5:06 pm, decembrie 29, 2012 în Un gand pentru ziua de azi de agaton

Parintele Sofronie Saharov spunea ca ,, fiecare are felul lui particular de viata, care nu semana unul cu altul, insa toti sunt si sfarsesc in Dumnezeu, precum spitele unei roti care se intalnesc in centru”.

De aici putem deduce doua lucruri minunate:

- cu cat o persoana se indeparteaza ce Centru – de Dumnezeu – se indeparteaza sufleteste si de semenii lui, se auto-izoleaza. Este o izolare si o singuratate simtita sufleteste… chiar daca acestia sunt aparet inconjurati de o multume de alte persoane ei sunt tot  singuri ca de fapt toti cei care ii inconjoara…

- cu cat ne apropiem mai mult de Centru – de Dumnezeu – in chipul minumat dat de Iubirea cea de oameni de care ne apropiem, ne apropiem si de semenii nostrii care ca si noi ,,sunt si sfarsesc in Dumnezeu”.

Vedeti – ORTODOXIA este antinomica…:

- cate exempe avem in care o persoana, inconjurata de slava lumeasca – este din pacate –  in sufletul sau plina de singura si cate dintre aceste persoane sfarsesc in singuratate si uitare… ?!

- la extrema celalta… cati sfinti se izoleza de lume ca mai apoi sa se dovedeasca mai ibitori de semeni mai mult decat oricare om din lume – Dumnezeu descoperind in chip minunat sfintenia lor atat in timpul vietii cat si dupa sfarsitul lor. Vedeti vietile Sfantului Siluan Athonitul,  Parintelui Cleopa, Parintelui Paisie Olaru, Parintele Paisie Aghioritul si a muluor alti parinti contemporani cu noi.

Cautati mai intai Imparatia lui Dumnezeu si toate celelalte se vor aduga voua!

SINAXA

Sa aveti pace in inima si

,,Lucrati cu intelepciune”