Istoria Bisericii Ortodoxe 2

12:18 pm, decembrie 28, 2013 în Istoria Bisericii Ortodoxe de agaton

Invatatura Lui, Evanghelia, itemeierea Bisericii.


Iisus Hristos a vorbit si a lucrat in numele, cu autoritatea si puterea lui Dumnezeu Tatal, a marurisit inainte Apostolilor si a oamenilor misiunea Lui dumnezeasca, a avut o viata morala de o curatie unica si incomparabila. El a dat invataturi sublime in cuvinte, parabole si imagini de o simplitate, sinceritate, adancime, frumusete si incelepciune supranaturala.
Invatatura Lui n-a fost depasita si nu poate fi depasita de nici una dintrereligiile naturale ale lumii, sau de vreun alt sistem de gandire religios, ea fiind de origine Dumnezeiasca, relevata.
Evanghelia, adica Vestea cea buna, propovaduita de Iisus Hristos, este un mesaj religios si moral, nu social politic sau economic. Prin invatatura Sa, Mantuitorul urmareste mantuirea omului, care inseamna curatirea si eliberarea lui de pacate, restaurare firii umane, reinoirea, sfintirea si indumnezeirea omului.
Ideea centrala a propovaduirii Mantuitorului este Imparatia cerurilor (Matei 3,2;4,17;10,7; Marcu 1,15). Aceasta Imparatie este inteleasa ca o noua ordine religioasa si morala a lumii. Prin credinta intr-un singur Dumnezeu, renasterea din (Ioan 3,5) prin respectarea virtutilor morale si a poruncilor divine, omul poate dobandi multumirea si fercirea chiar in timpul vietii pamantesti, iar in viata de dincolo, mantuirea si fericirea vesnica.
Desi Iisus a predicat iudeilor, invatatura Lui are un caracter universal, fiind destinata intregii lumi. El insusi incredintandu-ne de aceasta: (Matei 24,14)
In noua religie, ideea existentei unui singur Dumnezeu, nevazut, inefabil si infinit este esentiala. Exisata un singur Dumnezeu adevarat in trei ipostasuri: Tatal, Fiul si Duhul Sfant, care formeaza Treimea cea de o fiinta si nedespartita. Ideea de Dumnezeu este mult adancita prin invatatura Mantuitorului ea atingand cea mai inalta treapta a revelatiei divine. Prin Fiul Sau, prin Doamnul Iisus Hristos, care a inbracat chip de om, Dumnezeu Tatal S-a facut cunoscut oamenilor.
Iisus Hristos si-a afirmat dumnezeirea sa nu numai prin cuvintele si invatatura Sa, ci mai ales prin faptele, minunile si profetiile sale. Mununea cea mai mare, care a confirmat ca El este cu adevart Fiul lui Dumnezeu, este Invierea Sa din morti.
In ivatatura crestina este implicata si conceptia despre om, antropologia, care sta in stransa legatura cu Dumnezeu. Omul a fost creat de Dumnezeu (Fac. 1,27) ca implinire si desavarsire a intregii creatii. Chipul lui Dumnezeu din fiinta omului orienteaza omul spre indumnezeire, iar dreptii care traiesc o viata curata si sfanta se fac (II Petru 1,4)
Caci stim ca atunci cand Se va arata Iisus, ne incredinteaza Apostolul Pavel, vom fi asemenea Lui, fiindca Il vom vedea precum este.
In morala, Evanghelia lui Iisus aduce o innoire si un progres tot atat de mare: principiul si temeiul raportului dintre oameni este iubirea, iar semenii nostrii devin prin iubire fratii nostrii.
Iubirea ete cea mai mare porunca data de Iisus Hristos: (Matei 22,37-39; Marcu 12,29-31)

va urma.