Un cuvant pentru ziua de azi: Despre casatorie

12:45 am, ianuarie 23, 2013 în Uncategorized de agaton

Cuvântul haric al Sf. Ap. Pavel fixează clar coordonatele iubirii creştine dintre soţi, în scopul  minimizării riscurilor de divorţ, dar şi al maximizării consecinţelor benefice ale căsătoriei.

El se adresează mai întâi femeilor, viitoare / actuale soţii: Femeile să li se supună bărbaţilor lor precum Domnului. Supunerea nu înseamnă ascultare oarbă, cum aparent s-ar înţelege, ci încredere în capacităţile bărbatului de a fi preot al familiei, un lider iubitor în călăuzirea spre desăvîrşire.

Pentru a explica mai bine această nouă (dar veche totuşi) viziune a divinităţii asupra familiei, Sf, Pavel se adresează apoi bărbatului, care va deveni / este deja capul unei familii: Bărbaţilor, iubiţi pe femeile voastre aşa cum şi Hristos a iubit Biserica. Adică o iubire jertfelnică, asemenea iubirii răscumpărătoare a lui Hristos pe Cruce. Totodată o iubire a femeii ca pe sine însuşi, în fapt o garanţie a dorinţei bărbatului de a-şi desăvârşi familia, nu de a deveni un dictator al ei. Căci cel ce-şi iubeşte femeia, pe sine se iubeşte.

Andreea Serban