„Este posibil sa contactam o boala prin Sfanta Impartasanie?”

7:49 am, iulie 28, 2010 în Uncategorized de admin

Sfantul Pantelimon

Sfantul Pantelimon

Un deputat grec punea la indoiala metoda Sfintei Impartasanii si descria intregul fenomen ca ceva foarte anacronic, foarte detestabil ca sa folosim un eufemism, deoarece afirma ca aceeasi lingurita care intra in gura oamenilor batrani, posibil a celor care nu au dinti sau nu au dinti sanatosi, intra apoi in gura tinerilor, a copiilor, deci infatisa un portret foarte sumbru.

Si a continuat afirmand ca poate este de ajutor sufletului dar poate fi daunator trupului si aceasta este inacceptabil in zilele de astazi, ale progresului stiintific!

Pentru a aborda aceasta practica total inacceptabila intreaba, acelasi deputat, si asta intr-o sesiune a Parlamentului Greciei, intreaba in mod oficial pe Ministrul Cultelor din Grecia daca are de gand in agenda sa de lucru sa investigheze vederile Arhiepiscopului Serafim, care era Arhiepiscop al Greciei la aceea vreme, si daca Sfantul Sinod se gandeste sa continue aceasta „metoda periculoasa a Sfintei Impartasanii”!

Si il citez pe deputat:

——————————————–

„De asemenea ii cer Ministrului Sanatatii sa ne informeze daca aceasta reprezinta un pericol public mai ales ca avem proportii epidemice de boli contagioase”.

——————————————–

Mai cere ca Ministrul Cultelor si al Educatiei sa studieze aceasta problema si sa consulte pe oamenii de stiinta din domeniul medical si mai ales Asociatia Medicala Ateniana (A.M.A.).

Deci aceasta intrebare a fost pusa in Parlamentul Greciei in anul 1988 de catre Dl. Deputat Agorastis.

In consecinta Parlamentului i s-a raspuns de catre Asociatia Medicala Ateniana (A.M.A.), deoarece era una dintre motiunile procedurii parlamentare ceruta de un deputat si trebuia sa primeasca raspuns oficial.

Vicepresedintele Asociatiei, Dl. Athanasios Avramidis, Profesor la Facultatea de Medicina a Universitatii din Atena, a adus la cunostinta Parlamentului raspunsul urmator pe care l-am preluat din presa vremii:

——————————————

„Am primit scrisoarea dumneavoastra referitoare la Sfanta Impartasanie si pericolele transmiterii bolilor contagioase.

Domnule Presedinte,

In legatura cu intrebarea dumneavoastra referitoare la Sfanta Impartasanie oferim urmatoarele informatii pentru aducerea la cunostinta publica:

In Parlament, Dl. Agorastis ridica o intrebare referitoare la metoda Sfintei Impartasanii unde Dl. Agorastis se pronunta impotriva „tristului si inacceptabilului fenomen kutalaki, linguritei care intra in gura bebelusilor cat si a oamenilor foarte batrani cu dinti cariati”!

Este foarte evident ca Dl. Agorastis nu stie ca acest subiect este foarte, foarte vechi si ca aceasta intrebare a fost pusa de multe ori de-a lungul secolelor, toate partile specificandu-si pozitiile vis-a-vis de acest subiect.

Aceasta are de a face in principal cu credinta si nu cu stiintele medicale avand in vedere ca ne aventuram pe taramul puterilor spirituale si metafizice care se intinde dincolo de scopul cercetarilor si al stiintei.

Credinciosul se apropie „cu frica, cu credinta si cu dragoste” de El care a spus: „cel ce mananca trupul meu si bea sangele meu ramane intru Mine si eu intru El”

Si credinciosul este convins ca se impartaseste cu trupul si sangele lui Hristos. Se apropie cu cainta de Sfantul Potir, cupa vietii, pentru a-L primi pe Hristos, Mantuitorul si Viata din fantana vietii si nu a mortii!

In numele credintei sale si cinstei Dumnezeului sau, este de neconceput pentru el ca Atotputernicul Dumnezeu, care este dragoste, si datorita dragostei Sale pentru om S-a urcat pe Cruce, este deci de neconceput ca El sa permita vreodata ca vreo boala sa se transmita celor ce se impartasesc cu propriul Sau trup si sange mai ales ca ii sfinteste cu acestea! Deci pentru cel ce crede, pentru credincios, nu exista nici o problema!

De aceea, cei ce se indoiesc si se tem sa nu contracteze vreo boala, toti cei ce nu cred in esenta Sfintei Impartasanii, cei ce nu au nici un motiv sa se impartaseasca si asta-i dreptul lor, pot sa stea departe!

Cu toate acestea trebuie sa-i lase in pace pe ceilalti mai ales ca se observa in general ca cei fara credinta, toti ateii sunt cei ce, mai mult decat probabil, vor crea o problema vis-a-vis de pericolele ce se ivesc din Sfanta Impartasanie pretinzand a fi foarte ingrijorati de bunastarea credinciosilor. Si asta include pe cei porniti impotriva credintei ortodoxe.

Medical vorbind totusi, nu exista nici macar un singur caz documentat al vreunui crestin ortodox contractand o boala prin Sfanta Impartasanie.

Nici macar cazul vreunui preot care trebuie sa consume ceea ce ramane in Sfantul Potir dupa ce se impartasesc toti credinciosii, si el inghite toate ramasitele Sfintei Impartasanii, chiar ultima picatura, pana la fund, impreuna cu orice ar fi cazut din gura credinciosilor in Sfantul Potir.

Nici macar in vremurile in care tuberculoza macina populatia, cand sifilisul era o plaga a societatii si cand lepra scapase de sub control si bineinteles asta este valabil si in cazul SIDA.

Nu exista aici nici un motiv care sa necesite implicarea stiintelor medicale.

Fara a mai mentiona faptul ca, in privinta Tainelor crestinesti, nu este usor si nici nu se cade sa implici stiintele medicale deoarece Tainele sunt posibile prin energia fortelor spirituale care se plaseaza in afara dinamicii stiintei cat si a medicinii.

De aceea acest subiect ramane strict o problema a Bisericii si numai Ea poate alege metodologia prin care isi indeplineste misiunea.

Nu exista contradictie intre Biserica si stiinta, numai cei ce au motive sa lupte impotriva Bisericii sustin acest lucru!”