Despre iradierea alimentelor

7:47 pm, octombrie 26, 2011 în Alimentație sănătoasă, Sfaturi pentru sanatate de admin

Iradierea alimentelor, ca modalitate curenta de conservare a anumitor categorii de produse, cum ar fi legumele, fructele si lactatele, este un lucru nestiut de multi dintre consumatori. Multe dintre alimentele comercializate in tara noastra sunt deja supuse procesului de iradiere, in vedere unei mai indelungate perioade de conservare.

Pe teritoriul Canadei, iradierea anumitor alimente (ceapa, cartofii, graul, faina etc) este autoritaza de legile nationale inca din anul 1960. De asemenea, acelasi procedeu este folosit, de ani de zile, si pentru conservarea fructelor si legumelor provenite din tarile exotice.

Iradierea produselor alimentare implica expunerea acestora la radiatii ionizante, in vederea distrugerii microorganismelor si a insectelor parazite. Iradierea cu electroni se face sub un flux de electroni de energie inalta. Aparatul cu raze X pentru alimente este asemanator cu cel folosit in spitale, pentru a face radiografii, insa cu mult mai puternic.

Iradierea anumitor alimente vizeaza in primul rand cresterea semnificativa a perioadei de conservare a acestora. In urma unor modificari genetice, alimentele iradiate nu mai pot germina, iar factorii externi (microorganisme, bacterii, mucegai) sunt paralizati, drept pentru care produsele respective pot fi pastrate o perioada mai mare de timp, fara a se degrada. In urma acestei proceduri, produsele isi pastreaza infatisarea aproape neschimbata, pe termen lung.

(continuare aici)