Medicina a evoluat atât de mult, încât nimeni nu mai este sanatos?

10:30 am, octombrie 9, 2011 în Despre medicamente, Dezinformare si manipulare, Practici medicale necreștine de admin

La începutul secolului XX un medic pe nume Knock a început sa elimine sanatatea din oameni. Francezul a creat o lume în care existau numai pacienti: Fiecare om sanatos este un bolnav care înca nu stie acest lucru.Knock si-a început activitatea într-un sat de munte, pe nume Saint Maurice. Satenii erau sanatosi si nu mergeau la doctor. Vechiul medic de tara, predecesorul lui Knock, saracul domn doctor Parpalaid, a încercat sa-l consoleze pe succesorul sau, spunându-i: Aici aveti cea mai buna clientela care poate exista. Una care nu va deranjeaza deloc. Dar Knock nu era dispus sa se consoleze cu aceasta idee.

Se ridica însa întrebarea: cum putea nou-venitul doctor sa-i ademeneasca pe vitalii sateni în cabinetul sau. Ce ar putea el prescrie sanatosilor satenilor? Knock si-a facut un plan. S-a împrietenit cu învatatorul satului (deci pe cel raspunzator pentru educatie) si l-a convins sa le prezinte satenilor conferinte despre posibilele pericole pe care vietatile mici le prezentau pentru sanatatea lor. Apoi l-a angajat pe tobosarul satului (mass-media locala) si l-a pus sa strige prin tot târgul (maketing) ca noul doctor îi invita pe sateni în cabinetul sau pentru o consultatie gratuita (pret promotional), cu scopul de a limita raspândirea bolilor de tot felul care, de la o vreme încoace îi amenintau pe bietii sateni (pericolul pandemiilor).

Iar sala de asteptare s-a umplut!
În consultatii, Knock diagnostica diferite simptome si-i aiurea pe sateni spunându-le ca au nevoie de o permanenta supraveghere de specialitate. În cele din urma întregul sat arata ca un lazaret. Ramasesera doar atâtia oameni sanatosi (cercetatorii din domeniul medical si managerii concernelor farmaceutice), câti erau absolut necesari pentru a-i îngriji pe cei bolnavi. Farmacistul satului a facut avere, iar crâsmarul si-a transformat Casa de oaspeti în spital.

Seara, Knock privea multumit prin fereastra la marea de luminite din jurul lui: 250 de camere luminate puternic, în care boleau 250 de sateni, cu 250 de termometre bine înfipte în orificiile indicate de Domnul Doctor. Si asta în fiecare seara, fix la ora zece. Aproape întreaga lumina îmi apartine mie mustacea multumit Knock. Toti aceia care nu sunt bolnavi, dorm în întuneric. Ei nu sunt importanti!?

Piesa în trei acte Knock sau triumful medicinei si-a sarbatorit glorios premiera în 1923 în Paris. În urmatorii patru ani, piesa scriitorului francez Jules Romain s-a jucat de nu mai putin de 1.400 de ori, fiind mai tîrziu de mai multe ori transformata în film.

Teatrul doctorului Knock nu este însa de oprit; medicina de pe scena a intrat de mult în vietile noastre de zi cu zi. Doar ca astazi nu este un medic de tara smecher cel care ne aprind luminile în camerele de boala si ne înfige termometrul acolo unde trebuie. Un personaj mult mai potent si mai periculos i-a luat locul lui Knock: medicina alopata moderna.

Asociatiile medicale si concernele farmaceutice, împreuna cu organizatii ale pacientilor, iar mai nou cu Forumuri în Internet, toate subventionate din umbra de industria farmaceutica, ne predica o arta a vindecarii, care nu mai cunoaste (si recunoaste) omul sanatos.

Iar pentru a nu permite ca frumoasele câstiguri financiare din anii trecuti sa se subtieze cumva, medicina trebuieste sa terapieze din ce în ce mai multi oameni, care în fond sunt sanatosi, doar ca au uitat asta. Modificarile naturale din viata si comportamentele firesti sunt sistematic redefinite ca fiind boli. Se inventeaza boli noi, se deschid noi piete, se obtin noi câstiguri financiare.

Sunt toate astea spre folosul oamenilor? Este folositor oamenilor normali sa fie transformati în pacienti? Nu!

Atunci cui foloseste tot acest teatru? Vechii romani puneau deseori aceasta întrebare: cui foloseste?
Cine profita?
Qui bono?

( Material preluat de pe http://www.quibono.net )