Cuvinte despre asceza

8:07 pm, mai 30, 2011 în Cuvinte de folos de admin

„Este cu neputinta sa se faca cineva dintr-o data barbat bun si întelept. Trebuie gând staruitor, vietuire, încercare, vreme, nevointa si dor dupa lucru bun , Sfântul Antonie cel Mare.

„Tinta ultima – împaratia cerurilor; scopul – curatia inimii. Postul, privegherea, … nu sunt desavârsirea, ci uneltele desavârsirii. Domnul da harul Sau tâlcuitorilor dupa vrednicia si darul ascultarii , Sfântul Ioan Casian.

„A vorbi despre Dumnezeu este un lucru mare, dar este un lucru si mai mare a te curati pentru Dumnezeu , Sfântul Grigorie de Nazianz.

„Pe cât înfloreste trupul, pe atât sufletul se ofileste, si pe cât trupul se ofileste, pe atât înfloreste sufletul , Pateric.

„Fara asceza si fara înfrânare e cu neputinta celui ce se nevoieste în evlavie sa subjuge patimile carnii , Sfântul Maxim Marturisitorul.

„Dobândirea Împaratiei consta, cel putin pentru început, din cucerirea unui loc care este în mine si pe care nu-l cunosc, pentru ca eu nu ma aflu acolo .

„Ascetul da iar misticul primeste” .

„Nu cu instrumentele culturii, ci cu mâinile lor goale au mentinut ascetii idealul crestin la înaltimea lui transcendentala .

„Vinde tot ce ai, ba mai mult, vinde tot ce esti .

„Un sportiv îsi exerseaza trupul, un ascet îsi exerseaza carnea” .

„Asceza – lupta interioara cu scopul de a câstiga o stapânire a spiritualului asupra materialului”.

„Cel ce «lucreaza» este Dumnezeu si cel ce «transpira» este omul” .
„Nu sfaturile sau medicamentele sunt cele care vindeca sufletul bolnav, care dau viata unei minti moarte, care curatesc o inima pângarita, ci metodele ascetice ale Bisericii Ortodoxe: înfrânarea, dragostea, rugaciunea si paza mintii de provocarile satanei, serpuite prin cugetari rele” , Hieroteos Vlachos.