Eugene Ionesco și părintele din Athos

7:45 pm, mai 30, 2011 în Marturisiri de credință, Personalitati de admin

Eugène Ionesco (26 November 1909 – 28 March 1994) was a Romanian and French playwright and dramatist, and one of the foremost playwrights of the Theatre of the Absurd.

Euene Ionesco ( 26 Noiembrie 1909 – 28 Martie 1994 ) a fost un scriitor roman si unul dintre cei mai reprezentativi scenariosti ai teatrului absurdului.

Intr-un interviu cu revista francez Paris-Match, Eugene Ionesco a metionaturmatoarea experienta pe care a avut-o in Muntele Athos:

“M-am nascut intr-o familie ortodoxa si am trait la Paris. La 25 de ani, eram un adevarat tanar al culturii seculare a vremii din Paris. Mi-a venit ideea sa vizitez Muntele Athos pentru ca auzisem ca este – si chiar este – un loc al ascezei al Crestinismului. Si aici mi-a venit inca un alt gand: sa ma spovedesc. Asa că am mers acolo si am gasit un ieromonah, un parinte duhovnicesc. Ce i-am spus? Pacatele uzuale are unui tanar care traieste fara sa-L cunoasca pe Dumnezeu. Ieromonahul, dupa ce m-a ascultat, a spus:

“Crezi in Hristos, fiule?”

“Da, da, cred, parinte. Sunt botezat crestin ortodox.”

“Atunci, fiule, tu accepti si accepti deplin ca Hristos este Dumnezeu si Creatorul intregii lumi si al nostru?”

M-am pierdut, pentru ca era prima oara cand o persoana imi punea aceasta intrebare in fata, si intr-o postura atat de directa in care eram obligat sa-i dau un raspuns cinstit. Nu m-a intrebat doar daca eu cred ca lumea e facuta de cineva, ci daca eu cred ca Dumnezeu,  Creatorul lumii, m-a facut pe mine si se ingrijeste de mine, are asteptari de la mine. Replica mea a fost:

“Parinte, cred, dar ajuta-ma sa inteleg mai bine”.

Parintele a spus:

“Daca tu chiar crezi, atunci totul se va corecta.”

Acest incident i-a schimbat lui Ionesco viata, care din acest punct pana la sfarsitul vietii desi era faimos si notoriu, a trait o viata smerita si cu adevarat crestina.

Ce inseamna cuvintele parintelui “Daca tu chiar crezi, atunci totul se va corecta?” Voia sa ii arate lui Ionesco un Adevar: credinta in Dumnezeu nu este o teorie abstracta, sau cuvinte pline de aer cald, mieroase. De fapt, credinta in Hristos inseamna incredere totala si ascultare fata de o Persoana care este Creatorul si Mantuitorul nostru.

Prin urmare, credinta in Hristos nu este in cuvinte, dar mai ales in lucrare, in pocainta constienta si voita si incercarea de a ne intoarce inapoi la a implini Voia lui Hristos, la a-L primi pe Hristos, care este in Biserica.